+ Irodalom

Szegedy-Maszák Mihály ugyanabban a kórházban halt meg, mint Esterházy Péter

Többször írt Esterházy Péterről, akit a legjelentősebb kortárs művésznek tartott. Szegedy-Maszák Mihály és Esterházy Péter betegségük idején is folyamatosan kapcsolatban voltak; az író július 14-i halálhíre nagyon megrázta.

A korszak legnagyobb irodalomtörténészének tartja a vasárnap elhunyt Szegedy-Maszák Mihályt Mészáros Sándor, a Széchenyi-díjas kutató életműsorozatát gondozó Kalligram Kiadó vezetője.

Mészáros Sándor elmondta: a sorozat hetedik, utolsó kötete – Jelen a múltban, múlt a jelenben címmel – éppen a júniusi Könyvhétre jelent meg.

Szegedy-Maszák Mihály nem járult hozzá azoknak a munkáinak az újrakiadásához, amelyeket nem írt újra, csak azt jelentette meg az életmű-sorozatban, amit most is érvényesnek gondolt.

Mészáros Sándor szerint Szegedy-Maszák Mihály a korszak legnagyobb irodalomtörténésze volt, sőt, annál is több. Nagyon ritka az az irodalmár, aki a képzőművészetben és a zenében is ennyire járatos, de Szegedy-Maszák Mihálynak a Zenetudományi Intézetben is állása volt, és kiválóan zongorázott is.

Szegedy-Maszák Mihály eredetileg az angol irodalom kutatójának készült, de a Kosztolányival való találkozás a magyar irodalom felé fordította a figyelmét. A kutatónak ennek ellenére jelentős az angol nyelvű munkássága, tanított külföldön is, de aztán hazatért, mert úgy ítélte meg, az irodalmár a saját nyelvi közegében tudja igazán értelmezni a műveket.

Szegedy-Maszák Mihály Kemény Zsigmondról írt monográfiáját harminc év után nemrég adták ki újra. Kemény Zsigmond jelentőségéről mindenki tudott, de „avas figuraként” tartották számon, Szegedy-Maszák Mihály azonban az egész életművet feldolgozva a 19. századi magyar prózaművészet legnagyobb alakjaként értelmezte, és ez nagyon sokat segített abban, hogy Keményt újra felfedezzék.

Szegedy-Maszák Mihály a rendszerváltás után elsőként írt monográfiát Márairól, majd Ottlikról és Kosztolányiról is. Kosztolányi Dezsőt alkatilag közelállónak érezte magához, sok tanulmányban is foglalkozott vele, és a Kosztolányi-életmű kritikai kiadásában is részt vett az egyik kutatócsoport vezetőjeként.

Mészáros Sándor kiemelte, hogy Szegedy-Maszák Mihály rendkívül szerteágazó műveltséggel és olvasottsággal rendelkezett a 18. század irodalmától a legmodernebbekig, kevéssé ismert például, hogy a Kalligramnál az 1990-es években szerkesztett egy harminc kötetes, kortárs irodalmi monográfia-sorozatot is.

Többször írt Esterházy Péterről, akit a legjelentősebb kortárs művésznek tartott. Szegedy-Maszák Mihály és Esterházy Péter betegségük idején is folyamatosan kapcsolatban voltak; az író július 14-i halálhíre nagyon megrázta Szegedy-Maszák Mihályt, aki végül ugyanabban a kórházban halt meg, mint Esterházy Péter – mondta el Mészáros Sándor.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top