+ Média

Shakespeare olasz volt?

Verona egyik romos épülete előtt azon a napon is sokan tolongtak a „Júlia háza” feliratú emléktáblánál. Az olaszokat vajmi keveset érdekelte a dolog, a Capulet család hétszázesztendős házában vásárcsarnokot és postalovas istállót üzemeltettek…

A XX. század története magyar sajtóhírek alapján – 1903 – a fotón Verona 1903-ban

október, USA – A washingtoni képviselőház egyik folyosóján 24 darab, amerikai lobogóba csomagolt doboz állt, mellettük fegyveres katonák. A dobozokban összesen hét millió aláírást őriztek bizonyos Roberts szenátor megválasztása ellen, aki a többnejűséget valló mormon felekezet híve és tagja volt. Amikor elcsendesült a folyosó, az egyik őr odaszólt a másikhoz. Hm? Mit gondolsz, a kérvényeken női vagy férfi aláírásból van több?

október, Olaszország – Verona egyik romos épülete előtt azon a napon is sokan tolongtak a „Júlia háza” feliratú emléktáblánál. Az olaszokat vajmi keveset érdekelte a dolog, a Capulet család hétszázesztendős házában vásárcsarnokot és postalovas istállót üzemeltettek. Az egyik férfi, aki egy székletét potyogtató lovat vezetett ki az épület kapuján, odaszólt a másiknak. Te, ezek azt hiszik, hogy Shakespeare olasz volt?

október, Argentína – Az asszony elkísérte a férjét a gyűlésre, de csak foszlányokat hallott a beszédből, végig a szeretője járt a fejében, akit már három napja nem látott. „A mai szarvasmarha-állomány tíz millió fölött van… És mennyi volt a XVI. században…? Csönd. Nyolc tehén és egy bika…” A nő fölkapta a fejét, összepréselte a combjait, és megmarkolta a férje könyökét.

november, Németország – A férfi kislányával ült a zenetanár várószobájában, s hogy elüsse az időt, újságot olvasott. „Egy berlini orvos megállapította, hogy ezer lány közül, akik tizennégy éves koruk előtt kezdtek el zongorázni, hatszáz idegbeteg lett. Véleménye szerint tizenhat éves kor után érdemes elkezdeni a zongorát” A férfi fölnézett, összehajtotta az újságot, megfogta a lánya kezét, mikor kinyílt az ajtó. Jöhetnek, kérem! Remélem, nem vártak túl sokáig!

november, USA – Az asszony fényes selyemzsinóron sétáltatta leopárdját a korzón, s legalább annyian megnézték őt, mint az állatot. De nem nyúlt hosszúra a séta, mert hamarosan eleredt az eső. Az asszony otthon leoldotta az állatot a zsinórról, majd egyik szobából a másikba sietett. Kitty, hol vagy, Kitty? Kitty nem válaszolt, az asszony pánikba esett, és tárcsázott. Halló, jöjjön gyorsan, azt hiszem, ez a macska megette a kutyámat!

november, Hollandia – Amszterdam egyik elegáns kávéházában találkozott két barátnő, s mindjárt a lényegre tértek. Hallottad, hogy mostantól a nők is beállhatnak matróznak, csak épp nem lehetnek hajó- és csónakparancsnokok. Puff neki, na és aztán, mondta a másik! Az igazi gond, hogy még nincsenek Möszijő vezette férfikuplerájok.

december, USA – A férfi súlyos csomaggal baktatott az állomáson át, lekéste az éjféli vonatot. Belépett egy terembe, majd odaállt egy automatához, bedobott tíz centet. A plafonról egy ágy ereszkedett alá dróthuzalon, melyen vánkost és pokrócot talált. Kibújt a cipőjéből, feje alá gyűrte a táskát, és betakarózott. A cipője felől meleg bőrszag csapta meg orrát.

december, Mexikó – A falusi iskola tanára súlyos léptekkel járt a padok között, szigorúan felügyelte a dolgozatírást. A diákok föl-fölpillantottak, merre jár a tanár, de nem mertek megszólalni, vagy segítséget kérni a másiktól. Tíz perc lehetett hátra az órából, mikor a tanár fölült az asztalra, és így szólt. Aki végzett, hozza ki a dolgozatot! Utána rágyújthat egy szivarra!

december, Japán – Egy európai férfi magához intette a pincért, és a fülébe súgott. Ide nem szoktak nők járni, inni, beszélgetni, és egy kicsit föloldódni, érti, mire gondolok? Tudja, mondta a pincér, mióta a piás nőktől elveszik az állampolgári jogokat, azóta alig lehet részeg nőt látni. Értem, mondta a férfi, bár nálunk ilyen módszerrel nem sokra mennének.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top