+ Színház

Tizenhárom szatmári és kárpátaljai családon segítettek Alföldi és színészei

Nagyecseden, hét családnak a családsegítő központban; Juliéknál, Laci bácsinál és Erzsikénél, valamint Juditéknál otthonukban adta át a pakkokat a csapat.

Személyesen vitte el a szatmári Nagyecsedre és a kárpátaljai Váriba a Kultúrbrigád stábja, az Ökumenikus Segélyszervezet és Józan László az adományokat, amiket Az Őrült Nők Ketrece századik előadása alkalmából bemutatott fotókiállítás képeinek elárverezéséből tudtak megvásárolni.

A produkció alkotói hálásak nézőiknek, akik licitáltak a képekre és megtették nagyvonalú ajánlataikat. A képekért legmagasabb árat felajánlókat a szervezők vendégül látták július 9-én, Az Őrült Nők Ketrece második születésnapi előadásán. A licit tárgyát képező fotókat, amelyeket Puska Judit készített, és amelyeken Stohl András, Hevér Gábor, Józan László, Fehér Tibor, Fehér Balázs Benő és Hegyi Dávid láthatók az előadás legjobb pillanataiban, a kép tulajdonosai dedikálva kapták meg Alföldi Róbert rendezőtől és a színészektől.

A licitből befolyt összegből, valamint néhány további adományból mintegy 300.000 forint gyűlt össze az Ökumenikus Segélyszervezet bankszámláján. Az előadás két Jacobja, Fehér Tibor és Józan László szülőfalujának – Nagyecsed és Vári – rászoruló családjai számára készült csomagok összeállításában és megvásárlásában ők segítették az alkotógárdát.

Július 19-én, kedden a Kultúrbrigád stábja mindkét helyszínre elutazott, és a Segélyszervezettel közösen adta át a csomagokat. Nagyecseden tíz család részesült ilyen csomagban, egyenként mintegy 13.000 forint értékben, a Szatmári Kistérségi Szociális Alapszolgáltatási Központ munkatársa, Nyíriné Heller Katalin, valamint az Ökumenikus Segélyszervezet képviselője, Révfalvi Dorottya segítségével. Ezek a csomagok elsősorban alapvető élelmiszereket – továbbá a gyerekek számára egy kis édességet – tartalmaztak.

A fotókat Lakatos Péter készítette

A fotókat Lakatos Péter készítette. Nagyecsed.

Nagyecseden, hét családnak a családsegítő központban; Juliéknál, Laci bácsinál és Erzsikénél, valamint Juditéknál otthonukban adta át a pakkokat a csapat. Nyíriné Heller Katalin elmondta: két éve nem tudtak segélycsomagot adni, pedig több száz rászoruló kéri nap mint nap segítségüket. Révfalvi Dorottya szerint a rászorulók számára egy ilyen „krízissegítség” is nagyon sokat jelent, hiszen vannak olyan emberek, akik önhibájukon kívül kerültek nagyon nehéz élethelyzetbe, és egy-egy ilyen lehetőség számukra nagy hozzájárulást ad a következő hetek, hónapok megéléséhez.

A nagyecsedi órákat követően, a szigorú és lassú ukrán határellenőrzés után Mezőváriba érkezett a csapat. Itt az Ökumenikus Segélyszervezet beregszászi irodája segítette az akciót, amely az igények felmérése alapján vásárolta meg a segélycsomagokba való adományokat. Itt három családot tudtak támogatni, fejenként mintegy 44.000 forint értékben, amely a térségben körülbelül háromhavi keresetnek felel meg. Itt nem csak élelmiszert tartalmazott a csomag, hanem gyógyszert, tűzifát, tisztálkodó- és tisztítószereket is, de volt, aki porszívót kért. Józan László az egyik helyre személyesen vitte el a csomagokat és pakolta ki a Segélyszervezet teherautójából a biobrikettet: Pistit 21 éves korában baleset érte, s nyaktól lefelé lebénult. Felesége ápolja, aki jóban-rosszban kitart mellette.

A Kultúrbrigád stábja a hosszú, nehéz nap után is úgy érezte, nem volt hiábavaló az akció. Ezúton mondunk köszönetet minden licitálónak és licitnyertesnek, az akciót kitaláló Puska Juditnak és Józan Lászlónak, a szervezésben és lebonyolításban mellénk álló kollégáinknak, barátainknak, a „játékon kívül” adományozóknak, hogy segítettek segíteni, és hozzájárultak ahhoz, hogy tizenhárom rászoruló család élete egy ideig könnyebb lehessen.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. göre gábor biró úr szerint:

    Agyficam

    Tisztelt férfitársaim. Gondolom heves tiltakozást váltana ki Önökből, ha közölnék önökkel, hogy ezentúl a szomszéd, vagy valamely ismeretlen ember gyermeke után gyerektartást kell fizetnie!
    Pedig fizet. Nemcsak gyerektartást, de még szülőtartást is! Csak családi pótlék, és munkanélküli segély, jövedelempótló támogatás, rendszeres szociális segély, nevelési támogatás, stb. címen fizeti a mások által csinált gyermek után Önre lőcsölt gyerek, és szülőtartást! Miért? És meddig? Csak. Állampolgári fegyelemből és államvezetői bölcsességből. Már amennyire ezt bölcsességnek lehet nevezni. (Én inkább ostobaságnak nevezném!) Mert mások valamikor kitalálták, hogy olcsóbb az alacsonyan tartott (éhbér) mellet családi pótlékot adni a gyermeket vállalónak, mint tisztességes bért adni valamennyi dolgozónak. Csak a bűn mindig elnyeri büntetését! Mert a magyar így saját gyereket nem vállal, csak egyet-kettőt, vagy egyet se, mert kevés a jövedelme. Mért kevés? Mert elvonják, hogy odaadják annak, akinek se munkája, se munkakedve, de van gyerekcsináló kedve, és bátorsága! Az állam a „más farkával veri a csalánt” Ő meg a sajátjával veri meg a magyart!
    A magyarok pénzén, a magyar államvezetés segítségével, él és virul a magyarság sírba tevője! Ezt, így kitalálni, ehhez tényleg szocialista szakértelem kellet!

    „S valljon mi megint ezen elfogultság oka, melly a közönséget e tárgy körül tökéletes sötétségben tartja? Semmi egyéb, mint országos embereink legnagyobb részének járatlansága a reactiók törvényi körül – melly mint fentebb érintém, felette fájdalmas, s a közönségre nézve kimondhatlan káros… Minden engedékeny s lágy törvény okvetetlenül éppen ezen most említett effectust szüli. Tíz bűnöst s gondatlant directe kimél, ellenben száz ártatlant és szorgalmatost indirecte büntet…a rosszat, lágyvelejűt, tanulatlant s gondatlant ápoló törvény, midőn e szép társaságnak néhányit tán megmenti – s csak tán, mert ez is kérdés – minden bizonnyal számtalan jót,okost, tanultat s gondost szüntelen büntet, s eképp nem az élet elvének, de a rom Istenének állít oltárt.” Széchényi Hitelben

    Évente negyvenezer elzárt a börtönbe! Börtön szleng tanulmány adata! Ár 1500Ft/nap/!

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top