+ Képzőművészet

Megérkezett Debrecenbe Korniss Dezső Tücsöklakodalom című képe

Korniss Dezső alkotása a tárlat legmagasabb biztosítási értékű, mintegy 100 millió forintra becsült darabja, a művész második szentendrei korszakának főműve.

A szabadság szigete címmel nyílik nagyszabású tárlat a debreceni Modern és Kortárs Művészeti Központban (MODEM) a modern és kortárs magyar képzőművészet legjavából.

Az augusztus 7-től látható kiállításra hétfőn az utolsó mű is megérkezett, az alkotásokat – köztük Korniss Dezső Tücsöklakodalom című olajképét – a sajtó nyilvánossága előtt csomagolták ki.

A tárlaton a 20. század száz legnevesebb magyar képzőművészének mintegy 250 alkotása lesz látható – mondta a MODEM vezető kurátora. A kiállítás egymilliárd forintra biztosított anyaga a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum több mint tízezer darabos gyűjteményére épül és átfogó képet ad a magyar képzőművészet elmúlt évtizedeiről, a naturalizmustól kezdve a konstruktív törekvéseken, a neoavantgárd absztrakción, a szürrealizmuson át a public artig.

A Debrecenben látható munkák közül a hétfői bontáson a sajtó képviselőinek is bemutatták a száz legszebb magyar festmény között számon tartott Tücsöklakodalmat. Korniss Dezső alkotása a tárlat legmagasabb biztosítási értékű, mintegy 100 millió forintra becsült darabja, a művész második szentendrei korszakának főműve.

Vajda Lajos Városrész hegyekkel. Mindkét fotót Czeglédi Zsolt/MTI készítette

Vajda Lajos Városrész hegyekkel. Mindkét fotót Czeglédi Zsolt/MTI készítette

Ugyancsak az újságírók előtt csomagolták ki Vajda Lajos egyetlen ismert olaj tájképét, a Városrész hegyekkel című, 1928-1929-re datált kisméretű munkát, valamint Ferenczy Károly 1900-ban készült Gesztenyefák, Bánovszky Miklós Kettős portré című olajképét és a kiállítás arculati elemét adó, Küzdés című festményt, szintén Korniss Dezsőtől.

A szabadság szigete című kiállításon – amely a Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményének első bemutatkozása Szentendrén kívül – a modern és kortárs magyar képzőművészet száz legismertebb, iskolateremtő, legtöbbet hivatkozott művésze, köztük Ferenczy Károly, Vajda Lajos, Czóbel Béla, Korniss Dezső, Ámos Imre, Anna Margit, Pacsika Rudolf munkái lesznek láthatók három hónapig a MODEM-ben. A válogatásban hangsúlyosan jelennek meg az olyan ismert iskolák, mint a nagybányai, a neósok, a Nyolcak csoportja, az Európai Iskola vagy az École de Paris magyar szekciója.

A bemutatott anyag a gyűjteményen belül is kiemeli a rendkívüli alkotásokat, életművet hátrahagyó művészeket, kamarakiállítás jelleggel hangsúlyozza Vajda Lajos, Bálint Endre, Korniss Dezső, Anna Margit és Ámos Imre emblematikus munkásságát, Barcsay Jenő, Czóbel Béla és Kmetty János több generációra ható festői hagyatékát.

A válogatásban kiemelt szerepet kap a Vajda Lajos Stúdió és a kortárs szentendrei alkotók – mások mellett Deim Pál, Bereznai Péter, efZámbó István, Fe Lugossy László, Vincze Ottó – anyaga.

A november 6-ig látható kiállítás kurátora Muladi Brigitta művészettörténész.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top