+ Tudósítás

Különös sorsa volt Glenn űrhajós parancslistájának

Arra is kitér a lista, hogy Glennek mikor kell fényképeket készítenie, filmet cserélnie vagy szűrni a színeket, mikor vegye fel a sisakját és mikor sportoljon. A dokumentumot Glenn egy orsón hüvelykujjával görgetve olvasta.

67 ezer dollárért kelt el egy Los Angeles-i árverésen az a parancslista, amelyet John Glenn amerikai űrhajós 1962-es történelmi jelentőségű utazásán követett.

Sanders aukciósház közlése szerint 25 ezer dollárról indult a licitálás, a nyertes licitáló kilétét nem árulták el. A parancslista és a Friendship 7-es űrhajó repülési terve részletezi az 1962. február 20-i mintegy ötórás út során látott égitestek helyzetét és jellemzőiket. Arra is kitér a lista, hogy Glennek mikor kell fényképeket készítenie, filmet cserélnie vagy szűrni a színeket, mikor vegye fel a sisakját és mikor sportoljon. A dokumentumot Glenn egy orsón hüvelykujjával görgetve olvasta.

John Glenn ma 95 éves, feleségével, Annie-vel Columbusban él. Tagja volt a NASA Mercury Seven legénységének, az amerikai űrhajózás héttagú úttörő csapatának. Glenn a Mercury-program egykori legénységének egyetlen élő tagja.

A parancssort egy búvárnak ajándékozta, aki segített kihalászni a NASA űrkapszuláját a tengerből, az pedig egy tengerészgyalogos veteránnak adta. Három éve kiállították a különleges ereklyét a San Diego-i űrhajózási múzeumban.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top