+ Színház

Hogy jön össze a színház és a műfüves focipálya?

Mészáros Béla, Hajduk Károly

A legendás Máté-Horvai-színészosztály sorozata folytatódik az idei nyáron is: a Mészáros Béláról szóló darabot a Jurányi Inkubátorházban mutatják be július 28-án, csütörtökön. Az AlkalMáté Trupp produkciója vasárnapig hét alkalommal látható.

A legendás Máté-Horvai-színészosztály sorozata folytatódik az idei nyáron is: a Mészáros Béláról szóló darabot a Jurányi Inkubátorházban mutatják be július 28-án, csütörtökön. Az AlkalMáté Trupp produkciója vasárnapig hét alkalommal látható.

Máté Gábor és Horvai István a Színház- és Filmművészeti Egyetemen 2003-ban végzett színészosztálya minden évben találkozik és AlkalMáté Trupp néven közös előadást hoz létre. Az első években három különböző produkció született, majd 2007-ben sorozatot indítottak, amelyben évről évre egyik osztálytársuk életét dolgozzák fel. A sorozat 2013-ig a Zsámbéki Színházi Bázison valósult meg, ahol nyaranta mindig más, az előző évben kisorsolt osztálytársukról vallottak az osztály tagjai. A produkciót 2013 óta a Jurányi Inkubátorházban mutatják be. Ebben az évben Mészáros Béla, a Katona József Színház művésze lesz az előadás témája – olvasható a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház honlapján.

Eddig Járó Zsuzsáról (2007), Szandtner Annáról (2008), Kovács Patríciáról (2009), Máthé Zsoltról (2010), Mészáros Mátéról (2011), Péter Katáról (2012),  Száraz Dénesről (2013), Gál Kristófról (2014) és Dömötör Andrásról (2015) készült darab. Véleménye szerint ezek az előadások olyanok, mint egy-egy fénykép, amely minden évben elkészül az osztályról. A főleg improvizációkból születő produkció a főhősök különbözősége miatt mindig más lesz, ám mindig szórakoztató formában, humorral és sok zenével dolgozzák fel a kiválasztott életét.

Ez szakmailag is nagyon izgalmas, hiszen mindig arról szól, hogy ki hol tart

– mondta Máté Gábor. Az idei előadásban Czukor Balázs, Dömötör András, Gál Kristóf, Járó Zsuzsa, Jordán Adél, Kovács Patrícia, Máthé Zsolt, Mészáros Béla, Mészáros Máté, Péter Kata, Szandtner Anna és Vajda Milán játszik. A produkció zenei vezetője Dargay Marcell, a látvány Kálmán Eszter munkája, az előadás rendezője Máté Gábor.

Jordán Adél szerint az osztályuk humora nagyon speciális volt, a harmadik rostán a csoportjukból, amelyben Mészáros Bélával együtt voltak, csaknem mindenkit felvettek, annyira érződött rajtuk, hogy közös a gondolkodásmódjuk és remek közösség kovácsolódhat belőlünk. Mészáros Béláról szólva úgy fogalmazott: lételeme a játék, nem csak a színpadon, hanem a mindennapi életben is állandóan kísérletezik. Először mindig egy emblematikus helyet találnak ki, amelyben el tudják képzelni az osztálytársuk életét. „Az idei előadásnál ez még képlékeny, természetesen nagyon csábító egy műfüves focipálya, azonban Béla már önmagában annyira bolondos, hogy lehet, hogy a díszletünk végül egy sokkal egyszerűbb formában fog majd megjelenni” – mondta. A produkciót a július 28-i, csütörtök esti bemutatót követően péntektől naponta kétszer, 18 órától és 20 óra 30 perctől játsszák a Jurányi Inkubátorházban. Az előadás létrehozását az Orlai Produkció és a FÜGE Produkció támogatta.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top