+ Zene

Elhunyt a Vágtázó Halottkémek gitárosa

Maradandóan hozzájárult a zenekar teljes történetéhez, elválaszthatatlan attól egyéniségével, energiájával, lelki hozzájárulásával egyaránt. Mi alapvetően érzésből zenélünk és gitárjátékával Fritz képes volt rendkívül mély érzéseit ösztönösen felszínre hozni és azokat hozzáadni a VHK-hoz – fogalmazott Grandpierre Atilla

Elhunyt Németh László „Fritz”, az etno-punk legenda VHK szólógitárosa. A súlyos betegséggel küzdő zenészt csütörtökön, 50 évesen érte a halál. A hírt a zenekar tagja, Molnár Lajos Lujó tudatta közösségi oldalán.

Németh László „Fritz” 1982 márciusában, mindössze 16 évesen lett az akkor már hét éve létező Vágtázó Halottkémek gitárosa.

Maradandóan hozzájárult a zenekar teljes történetéhez, elválaszthatatlan attól egyéniségével, energiájával, lelki hozzájárulásával egyaránt. Mi alapvetően érzésből zenélünk és gitárjátékával Fritz képes volt rendkívül mély érzéseit ösztönösen felszínre hozni és azokat hozzáadni a VHK-hoz

– fogalmazott Grandpierre Atilla, a csapat vezetője, frontembere.

Hozzátette: Fritz egyedülálló módon tudott katartikus élményeket teremteni a színpadon. Grandpierre Attila hangsúlyozta, hogy gitárjátéka szokatlanul érzelemgazdag volt, a lélek nyelvét hozta benne a felszínre.

Vidám, energikus, nagyon jó társasági ember volt, elválaszthatatlan baráti kapcsolatban állt Molnár Lujóval, a VHK másik szólógitárosával, szinte együtt nőttek fel.

Németh László Fritz négy évvel a VHK másik emblematikus alakja, az üstdobos Balatoni „Boli” Endre halála után hunyt el.

Betegsége miatt Fritz már nem tudott velünk színpadra állni július 15-i koncertünkön és az volt a kérése, hogy a zenekar régi barátja, Földi Tamás helyettesítse. Lujó is úgy gondolja, hogy Tomi az, akire támaszkodnunk kell Fritz akarata értelmében. A VHK ügyét mindenképpen folytatni kell

– mondta végül Grandpierre Atilla az MTI-nek.

A Vágtázó Halottkémek 1975-ben alakult Budapesten Grandpierre Atilla baráti társaságából. A VHK addig soha nem látott és hallott, ősi zeneértelmezésen nyugvó ösztönös zenét játszott, amelyet a csillagászként is ismertté váló Grandpierre Attila sámánisztikus éneke kísért. A rendszerváltásig a zenekar szinte folyamatosan be volt tiltva. 1987-től rendszeresen felléptek Nyugat-Európában, többek között a Henry Rollins Banddel is.
A VHK-nak 1988 és 2012 között nyolc albuma jelent meg. 2001-ben a zenekarból mások után Grandpierre Attila is kiszállt, Fritz előbb a MagUra Napot Vet, majd a MagUra, 2005 és 2009 között pedig a Yava tagja volt. 2009-ben megalakult a Vágtázó Életerő, amely korábbi VHK-tagokból állt, végül újra aktivizálódott a VHK is.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top