+ Irodalom

Videó A merevedésről – Király Gábor új kötetéből

Nemrégiben jelent meg Király Gábor Négykezes című, Koncert szerelmes versekre alcímű, könyve. A Versnitt csapata videóklipet készített a kötet Merevedés című verséből.

Nemrégiben jelent meg Király Gábor Négykezes című, Koncert szerelmes versekre alcímű, négynyelvű könyve. A Versnitt csapata videóklipet készített a kötet A merevedés című verséből:

Asperján György József Attila-díjas író, költő, rádiós szerkesztő írja a kötetről:

,,Király Gábor NÉGYKEZES című, most megjelent verseskötetében nagy dologra vállalkozott: költői szemlélete, eddigi költészete megújítására. A sorok leegyszerűsödtek, a versek áttetszőkké váltak, mint a szitakötő szárnya és ugyanolyan könnyedek (látszólag). Líraibb lett a hangvétel és líraibbak lettek a versek. Nem általánosságokat fogalmaz, hanem konkrét tárgyak, szinte kézzel fogható helyzetek sorakoznak a versekben, amelyek hullámaiban érzelmileg és gondolatilag megmártózhat az ember. De előtte szokni kell a versek ‘hőmérsékletét’, aki fejest ugrik bele, nehezebben tájékozódik. A kötet címének alcíme: koncert szerelmes versekre. Igen, ezek szerelmes versek, de nem úgy fogalmazva (és megélve), ahogyan megszoktuk. Az egyszerűség bonyolult és mégis könnyen befogadható világ. Ízelítőül csak néhány sort idéznék: ‘Ajtónk elé az este pakol majd / szigetelésnek hókupacot, / örülj a tűznek, papírparázsnak,/ fond körém jégfehér márvány karod!’ Minden a helyén van, minden egyszerűen szólal meg, s éppen ebben rejlik a nagy titok: az átéltség és az átélhetőség varázsa.”

A szerző és könyve

A szerző és könyve

Kálmán C. György irodalomtörténész, kritikus tollából ezt olvashatjuk: ,,Amikor nagy szeretettel ajánlom az olvasók figyelmébe Király Gábor – mellékesen: rendkívül szellemesen megszerkesztett, új és új meglepetésekkel szolgáló, sokszínű – kötetét, akkor előzetesen megnyugtatom: remekül fog szórakozni, minduntalan saját érzelmeire, vágyaira, szenvedélyeire és élményeire (sőt: saját, személyes emlékeire) fog rábukkanni.”

negykezes

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top