+ Tudomány

Elhunyt a magyar szexuálpszichológia legnagyobb alakja

Első könyvét, a Szexuálpszichológiát 1981-ben adták ki, amelynek átdolgozott, népszerű kiadása azóta többször is megjelent. Főbb témái: nemi státusz-nemi szerep, partnerválasztás, a szexuális magatartás, frigiditás és impotencia, a férfi és női szerepek.

Hosszú betegség után, életének 88. évében elhunyt Lux Elvira klinikai pszichológus, egyetemi adjunktus – erősítette meg a hírt az általa életre hívott Lux Baba Alapítvány. (Ez itt az alapítvány FB-oldala) A szakember által kidolgozott terápia segítségével több mint 500 gyermek született. Az ismert pszichológus szerdán délelőtt hunyt el budapesti otthonában – mondta el Soponyai-Nagy Krisztina, Lux Elvira tanítványa.

Lux Elvira apácanevelést kapott, a középiskolát Egerben, az angolkisasszonyoknál végezte, majd a Semmelweis Egyetem jogelődjén, a BOTE-n tanult. 1964 és 1969 között elvégezte az ELTE BTK pszichológia szakát. 1969-től a SOTE I. számú Nőgyógyászati és Szülészeti Klinikán Magyarországon elsőként alkalmazták pszichológusként nőgyógyászati esetek megoldásában. 1970-től tartott szexuális felvilágosítással kapcsolatos előadásokat, valamint pszichoszomatikát és szexuálpszichológiát tanított. Vezetésével alakult meg és működött évtizedekig a Magyar Szexológiai Társaság.

Számos szexológiai, szexuálpszichológiai témájú tudományos és népszerű tudományos könyv szerzője, társszerzője. Első könyvét, a Szexuálpszichológiát 1981-ben adták ki, amelynek átdolgozott, népszerű kiadása azóta többször is megjelent. Főbb témái: nemi státusz-nemi szerep, partnerválasztás, a szexuális magatartás, frigiditás és impotencia, a férfi és női szerepek.

Lux Elvira munkásságának utolsó két évtizedében egyre inkább a termékenység és anyaság témájával foglalkozott. Párok százai fordultak hozzá problémájukkal. A visszajelzések alapján mára több mint 500 gyermek jött világra terápiájának köszönhetően. Három éve kialakult betegsége idején hozta létre tanítványaival a Lux Baba Alapítványt, hogy átadja szaktudását és minél több párnak lehessen gyermeke.

Erről maga Lux Elvira így írt:

1968-ban kezdtem foglalkozni az I. számú Női klinika Meddőségi Tanácsadójában olyan párokkal, akiknél szervi ok nem indokolta a gyermekáldás elmaradását. Ilyen esetekben pszichológusként funkcionális eredetet, lelki okokat kerestem, amelyek gátolhatják a megtermékenyülést. Tudomásom szerint azóta 509 gyermek fogant meg és született meg terápiás segítségemmel. Kollégáimmal, egykori diákjaimmal azon fáradozunk, hogy a nők – nőiességük beteljesedéseként – anyák is lehessenek, hiszen az ember legnagyszerűbb alkotása az ember.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top