+ Média

Hatalmas vihar tombolt a Bajkál-tavon

Egy férfi az utolsó pillanatban láncolta magát a korláthoz, s közben látta, ahogy társait a vontatóról leszakadt bárkák felé sodorja a víz.

A XX. század története – 1901 – magyar sajtódokumentumok alapján

1901.szeptember, Pretoria Ne haragudj, mennem kell, tízkor indul a vonat, mondta a férfi. Ne menj még, kérlelte a nő, és a trikó alá fúrta az ujjait. Tudod, nagy jó érezni, hogy ennyire ragaszkodsz hozzám, de most tényleg mennem kell, a búrok megint vonatokat robbantanak, és én vállaltam, hogy elkísérem a szerelvényt Petersburgba. Veled megyek, mondta a nő. Megőrültél, kiáltott rá a férfi, még csak az kéne, hogy megtudja a feleségem, ha együtt halunk meg.

október, Ausztria Egy bécsi asszony, hazatérve a nyaralásból, feldúlva és kifosztva találta a lakását. A szekrényekben üres vállfák, az ágyakban alvó emberek nyoma, és az ablakban talált egy pakli kártyát is. Első dolga volt, hogy kinyissa az ablakot, és kiszellőztessen. Borzalmas, mondta később a rendőrségen, hogy ezek a betörők képesek a lakásban dohányozni.

október, Kína A férfi hosszan nézte a képet, mely egy kerti jelenetet ábrázolt, elkápráztatta a virágok szövevényes burjánzása. Körbenézett, nem látta senki, megérintette a képet. A festék durva felülete helyett puha vonalakat érzett az ujjában. Amikor megtudta, hogy a remekmű a jégmadár tollából készült, gondolatai mélyén tapinthatóan olvadt egymásba állat- és növényvilág.

október, Szerbia Egy mohamedán leány beleszeretett egy montenegrói férfiba, s elhagyta érte a családját. A bég, mert az ő lánya volt, háborús feszültséget szimatolt, s a királyhoz fordult, hogy adja ki a szökevényt. A király nem adta ki. A bég nem akart beletörődni, ám egy reggel, mikor felébredt és kinyitotta az ablakot, a kelő nap fényében hátrafeszítette a karjait, s megérezte a lánya boldogságát.

november, Oroszország Hatalmas vihar tombolt a Bajkál-tavon, úgy dobálta a tehetetlen vontatógőzöst, mint egy papírhajót. Egy férfi az utolsó pillanatban láncolta magát a korláthoz, s közben látta, ahogy társait a vontatóról leszakadt bárkák felé sodorja a víz. Élete végéig hordozta magában ezeket a képeket, s ha igaz, hogy a halálban visszafelé pereg le az élet, akkor az ő halálában életre keltek a vízbe fúlt matrózok.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top