+ Képzőművészet

Hatszáz kilós állatfejeket állítanak ki Bécsben

A szobrokat azok az állatfejek ihlették, amelyek valaha a kínai császárok pekingi nyári palotájának egyik szökőkútját díszítették. A palotát 1860-ban brit és francia csapatok dúlták fel, a 12 állatövi szimbólumból csak hét maradt fenn, és Aj Vej-vejnek eltökélt szándéka, hogy egy napon újra teljessé teszi a kollekciót.

Aj Vej-vej kínai képzőművész, ellenzéki aktivista első alkalommal állítja ki önálló installációit Bécsben, Translocation-Transformation elnevezésű tárlata több bécsi helyszínen valósul meg.

Az 58 éves kínai művész projektjének központi témája az önkéntes és a szükséges helyváltoztatás, valamint a menekülés.

AWW_withZodiacHead_Dog_2010A bécsi Belvedere palota udvarán a Circle of Animals/Zodiac Heads elnevezésű szoborcsoportot lehet megtekinteni. A 2010-ben készült állatfejek a kínai horoszkóp 12 állatjegyét formázzák meg. Az egyes darabok 600 kilogramm súlyúak.

A szobrokat azok az állatfejek ihlették, amelyek valaha a kínai császárok pekingi nyári palotájának egyik szökőkútját díszítették. A palotát 1860-ban brit és francia csapatok dúlták fel, a 12 állatövi szimbólumból csak hét maradt fenn, és Aj Vej-vejnek eltökélt szándéka, hogy egy napon újra teljessé teszi a kollekciót. Így akar a művész reflektálni a régi kultúrák szétrombolására és újraértelmezni a történelmi előképeket.

Aj Vej-vej a Leszboszra érkező menekültek használt mentőmellényeiből készített egy másik alkotást. A Belvedere palota taván tavirózsaként terül szét az installáció, amely madártávlatból nézve egy F betűt formáz, utalva ezzel az alkotás F Lotus elnevezésére. Az installáció több mint ezer mellényből áll.

Az alkotás-együttes részeként a Belvedere barokkpalotájának lépcsőházában egy mitológiai alak, a sárkányformájú Lu kapott helyet.

A 21-er Haus elnevezésű bécsi kiállítóhelyen egy Ming-dinasztiabeli kereskedőcsalád templomát építtette fel a kínai művész. Az 1300 darabból álló, 14 méter magas faalkotás az eredetihez hűen ábrázolja a négyszáz évvel ezelőtti építményt. A régi alkotás így foglalhat helyet az eredetileg az 1958-as világkiállításra tervezett osztrák pavilonban.

A két épület soha nem kerülhetett volna ilyen közel egymáshoz, számomra egy csoda, hogy ez megtörténhet

– mondta a művész.

A tárlat július 14-től november 30-ig látható a bécsi 21er Haus kiállítóhelyen és a Belvedere palotában.

A kínai művész alkotásai kritikus szembehelyezkedés hazájának történelemével, kultúrájával és politikájával. Aj Vej-vej azt reméli, hogy művei által az embereket arra sarkallja, hogy változhassanak.

Az álmom nagyon egyszerű: minden embernek legyen joga félelem nélkül változni, szabadon kommunikálni, teljes körűen informálódni és megválasztani azt, ahogyan élni szeretne

– mondta a művész, akinek meglátása szerint ez a kommunista hatalom alatt soha nem valósulhat meg.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top