+ Film

A világ vezető szaklapjai dicsérik a Hajdu-film egyetemista operatőreit

A kreatív kamerahasználat és a beállítások azt jelzik, hogy egy tehetséges, új generáció lép színre a magyar filmgyártásban – írja a Variety Hajdu Szabolcs Kristály Glóbuszt nyert filmjéről.

Egy tehetséges, új generáció lép színre a magyar filmgyártásban.

Amint arról beszámoltunk, 2016. július 9-én,  az 51. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál díjátadóján a verseny legrangosabb elismerésének számító Kristály Glóbuszt nyerte Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkasáknál című filmje. A film operatőrei a Budapesti Metropolitan Egyetem végzős Filmoperatőr művész mesterszakos hallgatói: Chilton Flóra, Gajdics Dávid, Hejüsz Betti, Kisteleki Márton, Miskolczi Péter, Szalai Márk, Pásztor Péter, Simon Tamás, Szilágyi Gábor, Tóth Levente, K. Kovács Ákos, Tímár Gergely.

Hejüsz Betti és Chilton Flóra

Hejüsz Betti és Chilton Flóra

A hallgatók az elmúlt évben Hajdu Szabolcs rendezői kurzusán vettek részt, a forgatáson pedig a film egy-egy részének operatőri feladatait látták el, így a gyakorlatban is kipróbálhatták a tanultakat.

A július 7-én tartott bemutató után a világ két vezető szaklapja, a Variety és a The Hollywood Reporter külön kiemelte a metropolitan-es diákok teljesítményét.

A Kristály Glóbuszt nyert Ernelláék Farkaséknál c. Hajdu Szabolcs-film egyetemista operatőrei

Szalai Márk és Tímár Gergely

A The Hollywood Reporter azt írta: „Színházi eredete és az egyetlen helyszín ellenére, egyáltalán nem tűnik színpadiasnak, mert a rugalmas kamerakezeléssel mindig közel marad a szereplőkhöz. A látvány egysége különösen annak tudatában meglepő, hogy nem kevesebb, mint 13, nem túl rutinos operatőr munkáját dicséri, akik egy-egy részt forgattak. Ők mindannyian Hajdu filmiskolai tanítványai.”

A Kristály Glóbuszt nyert Ernelláék Farkaséknál c. Hajdu Szabolcs-film egyetemista operatőrei

Miskolczi Péter,  Kisteleki Márton, Pásztor Péter, Chilton Flóra és Hejüsz Betti

A Variety szerint: „Az ügyes filmadaptáció kifinomultan használja a nagyközeliket és a folyamatos kameramozgást a lakáson belül, így egy pillanatra sem tűnik színpadiasnak, annak ellenére sem, hogy a cselekmény mindvégig ugyanabban a szűk térben zajlik. A kifinomult és egységes képi világ rácáfol arra a tényre, hogy Hajdu nem kevesebb, mint 13 operatőrrel dolgozott, akiket a tanítványai közül választott. A kreatív kamerahasználat és a beállítások – gyakran a képeken belül is újabb kereteket jelölve ki – azt mutatják, hogy egy tehetséges, új generáció lép színre a magyar filmgyártásban.”

Török-Illyés Orsolya, Hajdu Szabolcs, Hajdu Zsigmond, Hajdu Lujza és Muhi Zsófia

Török-Illyés Orsolya, Hajdu Szabolcs, Hajdu Zsigmond, Hajdu Lujza és Muhi Zsófia

Hajdu Szabolcs a filmben nyújtott alakításáért elnyerte a legjobb színész díját is.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top