+ Film

Karlovy Vary érti a magyar alkotókat

Sorra nyerik díjakat a magyar alkotók Karlovy Varyban. Erre már a csehek is felfigyeltek.

Keresés a weben

Karlovy Vary érti a magyar alkotókat – állapította meg a Hospodárské Noviny című tekintélyes cseh napilap, amely hétfői kiadásában terjedelmes elemzésben értékeli a nyugat-csehországi fürdővárosban szombaton lezárult 51. nemzetközi filmfesztivált.

A filmszemle versenykategóriájának fődíját, a Kristályglóbuszt Hajdu Szabolcs filmje, az Ernelláék Farkaséknál című alkotás nyerte.

Hajdu Szabolcs

Hajdu Szabolcs

Tomás Stejskal filmkritikus, az írás szerzője emlékeztetett arra, hogy Pálfi György Szabadesése három éve a rendezésért kapott díjat, míg egy évvel később Szász János A nagy füzet című alkotása a versenykategória fődíját kapta Karlovy Varyban.

“Az idén azonban más a helyzet” – szögezi le a szerző, aki szerint a Szabadesés neves alkotó műve volt, de színvonalában jelentősen elmaradt a rendező korábbi alkotásaitól, A nagy füzet pedig egy “figyelemreméltó, de kissé anakronisztikus dráma” volt.

Ezektől eltérően az Ernelláék Farkaséknál egy kidolgozott filmes ékszer, amely teljes mértékben cáfolta azt a gyanút, hogy a legjobb alkotók az utóbbi időben csak gyengébb műveiket viszik Karlovy Varyba

állapította meg a cseh filmkritikus. Tomás Stejskal úgy vélte, hogy Hajdu Szabolcs, aki 2006-ban már szerzett egy elismerést Karlovy Varyban, az Ernelláék Farkaséknál című filmmel eddigi legjobb alkotását készítette el.

Mint fogalmazott, ilyen filmet már régen lehetett látni a nemzetközi filmszemle versenykategóriájában. Az Ernelláék Farkaséknál a cannes-i filmfesztiválon is megállná a helyét, nem vallana szégyent – zárta eszmefuttatását a szerző.

Kilenc nap alatt 200 filmet vetítettek le Karlovy Varyban, amelyek közül 21 világpremier és 25 nemzetközi bemutató volt. A filmeket több mint 135 ezer néző tekintette meg.

A filmszemle költségvetése 135 millió korona (másfél milliárd forint) volt. A cseh állam 30 millió koronával támogatta a fesztivált, Karlovy Vary városa és a régió nyolc-nyolc millióval, míg a többit a fesztivál partnerei és támogatói adták össze.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top