+ Irodalom

Amatőr történész ásta elő Saint-Exupéry polgárháborús igazolványát

Egy kis spanyol faluban bukkantak rá az elveszettnek hitt a háború idején kiállított sajtós igazolványra.

Antoine de Saint-Exupéry habár a Kis herceg című regényével vált világhírűvé, szépírói munkássága mellett még sok egyébbel foglalkozott élete során. Az író, újságíró, pilóta generációjának sok másik művészéhez hasonlóan a harmincas években Spanyolországba utazott, a baloldali republikánusok és Franco fasiszta csapatai között zajló polgárháború kellős közepébe.

saint-exupery

A háború alatt, 1936 és 1939 között Saint-Exupéry több francia újság tudósítójaként állomásozott Spanyolországban. Míg azonban a többi tudósítóként dolgozó újságíró dokumentumait egy helyen sikerült megőrizni, addig a francia író papírjainak hűlt helye volt. Egészen az elmúlt hetekig, mikor is egy lelkes amatőr, Policrapo Sanchez, aki kedvtelésből kutatja a korszak mozifilmjeit, két héttel ezelőtt véletlenül rábukkant egy kis faluban Saint-Exupéry sajtóigazolványára – számolt be az Atlas Obsucra.

Antoine de Saint Exupéry

 

Az igazolványt 1937. április 16-án állította ki a republikánus kormányzat propagandáért felelős minisztériuma. A dokumentumból kiderült, hogy sok más külföldi újságíróhoz hasonlóan Saint-Exupéryt is a madridi Florida szállodában szállásolták el, továbbá az irat szerint ő pilóta és írnok. Utóbbi nyilván a francia écrivian, író szó félrefordításának eredménye. A spanyol polgárháború nem csak a második világháború előjátéka volt, és nem is egyszerűen az erősödő fasizmus térnyerésének újabb lépcsőfoka volt. Ez volt ugyanis az első olyan háború, amelyről a nemzetközi széles körben és részletesen számolt be. A világ minden tájáról érkeztek írók, újságírók, fényképészek Spanyolországba, hogy figyelemmel kövessék az eseményeket, és hogy részletesen beszámoljanak róla. Saint-Exupéry mellett ott volt Robert Capa, Arthur Koestler, George Orwell és Ernest Hemingway is, aki a harcokban is részt vett.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top