+ Képzőművészet

Három nap múlva bezár A világ közepe

A mintegy 100 neves művész – köztük Ferenczy Károly, Korniss Dezső, Vajda Lajos, Czóbel Béla, Deim Pál, feLugossy László, Bukta Imre – alkotásait felvonultató, a több mint 10 ezer darabos szentendrei gyűjteményt reprezentáló válogatást áprilisi megnyitása óta sok ezren nézték meg.

Már csak 3 napig, 2016. július 10-ig látható Magyarország legnagyobb gyűjteményes kiállítása a szentendrei MűvészetMalomban. A mintegy 100 neves művész – köztük Ferenczy Károly, Korniss Dezső, Vajda Lajos, Czóbel Béla, Deim Pál, feLugossy László, Bukta Imre – alkotásait felvonultató, a több mint 10 ezer darabos szentendrei gyűjteményt reprezentáló válogatást áprilisi megnyitása óta sok ezren nézték meg. E hét végén még pótolhatják azok, akik eddig elmulasztották.

Vajda Lajos: Ikonos önarckép

Vajda Lajos: Ikonos önarckép

A világ közepe című kiállításon szereplő közel 200 műtárgy között számos olyan különlegesség van, amelyet itt láthat először a nagyközönség. Hangsúlyosan vannak jelen azok a rég nem látott archív képek és filmek, amelyek nemcsak a gyűjteményről mutatnak be érdekességeket, hanem a személyes történeteken keresztül kapcsolódnak a tárlaton is szereplő szentendrei művészekhez.

Az 1951-ben alapított Ferenczy Múzeum (ma Ferenczy Múzeumi Centrum) intézményeiben mindig is alapvető szempont volt, hogy olyan művészek alkotásaival gyarapodjon a gyűjtemény, akik a városban éltek, illetve akik kötődtek Szentendréhez. A tárlaton a nagy klasszikusok mellett – Ferenczy Károlytól Ámos Imrén, Anna Margiton át egészen Barcsay Jenőig – ennek jegyében kiemelt szerepet kaptak az olyan, Szentendréhez kötődő kortárs művészek, mint például Deim Pál, Farkas Ádám, ef Zámbó István vagy Szirtes János.

A Ferenczy Múzeumi Centrum a szentendrei zárás után Debrecenben rendez kiállítást a gyűjteményt anyagából. Az ottani tárlat augusztus 6-án nyílik a MODEM 2. és 3. emeletén, csaknem 2000 négyzetméteren.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top