+ Képzőművészet

22 narancssárga mentőcsónak fog lógni a Strozzi-palota homlokzatán

Aj Vej-vej tervei szerint 22 olyan felfújható, narancssárga csónakkal aggatja tele az épület homlokzatát, amelyekhez hasonlót az olasz kereső-mentő expedíciókon használnak a Földközi-tengeren.

A menekültválságra reflektálva, felfújható mentőcsónakokkal készül teleaggatni a firenzei Strozzi-palota homlokzatát Aj Vej-vej kínai képzőművész, ellenzéki aktivista, akinek szeptember végén nyílik első retrospektív tárlata Olaszországban.

Arturo Galansino, a Strozzi főigazgatója szerint Aj Vej-vej az első művész, aki a reneszánsz palota csaknem egészét megtölti munkáival: szobrok, installációk, fotók és videók kerülnek az épület kiállítási termeibe, kortárs művészeti galériájába és udvarára is.

A szeptember 23-án nyíló Ai Weiwei: Libero című tárlaton a művész Reframe című új installációja is bemutatkozik, amellyel a jelenlegi menekültválságra reagál az alkotó – írta a The Art Newspaper című kulturális hírportál.

Aj tervei szerint 22 olyan felfújható, narancssárga csónakkal aggatja tele az épület homlokzatát, amelyekhez hasonlót az olasz kereső-mentő expedíciókon használnak a Földközi-tengeren.

A palota udvarán kap helyet a Refraction című alkotás, egy madárszárnyat ábrázoló öttonnás fémszobor, amelyet korábban az egykori San Franciscó-i Alcatraz börtönben állítottak ki.

A szárnytollak olyan speciális napelemekből készültek, amelyeket főzéshez használnak Tibetben: a mű az autonóm terület Kínától való függetlenedési törekvéseire utal.

A kiállítást 2017. január 22-ig kereshetik fel az érdeklődők.

3 hozzászólás

3 Comments

 1. Lone Ranger

  2016-07-06 - 11:08

  Ezek a mentő csónakok is papa soros által vannak finanszírozva mint amit a menekültek használnak?

  Inkább Kínában kéne osztania az észt nem itt, gyenge PR mutatvány.

  • Gregersen Nils

   2016-07-13 - 06:26

   marhaság

   • Lone Ranger

    2016-07-13 - 09:31

    Kemény tények, nézz utána.

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Népszerűek

To Top