+ Képzőművészet

Az Esterházy család eltűnt műtárgyainak kiállítása

A kiállítás központi eleme Esterházy Fényes Miklós (1714-1790) herceg íróasztala. Egy családi tulajdonban lévő fotó szerint 1945 előtt a földszinti hercegi lakosztály sarokszobájában állt, 1770 körül készülhetett.

Az eltűnt idő nyomában címmel időszakos kiállítás nyílt hétfőn a fertődi Esterházy-kastélyban.

A kiállított 470 műtárgy egykor az Esterházy család tulajdonában volt, de a 20. században nyomuk veszett. A műkincseket a központ megalakulása óta találták és vásárolták meg magyar és külföldi magángyűjteményekből. A 470 műtárgyból 52 bútor, a többi festmény, óra és egyéb iparművészeti kincs, jórészt porcelán.

A kiállítás átfogóan mutatja be az Esterházy család fraknói hercegi ágának örökségét, középpontjában az idő áll, amely felöleli a múltat, a jelent és a jövőt, s bemutatja, hogy az Esterházyak élete, sorsa mennyire fonódott össze a magyar, illetve az európai történelem és kultúrtörténet eseményeivel.

A kiállítás központi eleme Esterházy „Fényes” Miklós (1714-1790) herceg íróasztala. Egy családi tulajdonban lévő fotó szerint 1945 előtt a földszinti hercegi lakosztály sarokszobájában állt, 1770 körül készülhetett.

Bardi Terézia Anna, az Eszterháza Központ főigazgató-helyettese, a kiállítás kurátora elmondta, hogy a tárlat a jelenlegi formájában őszig lesz látható. A jövőben különböző tematikák szerint rendeznek be egy-egy kiállítást a műtárgyakból.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top