+ Képzőművészet

A félelmetes Dózsa György bevonult a Műcsarnokba

Én mindig arra törekedtem, hogy a formai megoldásokkal fejezzem ki a feszültséget, a drámaiságot. Dózsánál ezt a vázzá égetett test csontjainak ritmusával, néha diszharmóniájával igyekeztem elérni…

Szervátiusz Tibor Tüzes trónon című szobra a Műcsarnokban 2016 július 4-én. A szobrot a július 26-án nyíló Szervátiusz Jenő és Szervátiusz Tibor / Két szobrász, két nemzedék című kiállításra szállították át a Magyar Nemzeti Galériából. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt.

 A Tüzes trónon című, Dózsa-szobor néven ismert több mint három méter magas, egy méter széles, 630 kilogrammos vörösréz, vas- és faalkotás a Magyar Nemzeti Galériát (MNG) eddig csak egyetlen alkalommal, 2009-ben hagyta el. Akkor a debreceni MODEM Messiások című tárlatán állították ki.

A kiállításra csaknem 80 mű érkezik Szervátiusz Tibor műterméből, köztük a hatalmas andezit Ady-fej és a bronz Szabó Dezső-fej. Az érdeklődők megtekinthetik a művész Petőfi Sándort ábrázoló több művét, egyebek mellett a Petőfi Irodalmi Múzeumban őrzött Ispánkút címűt. A tárlaton szerepel továbbá az MNG gömbkő Móricz-feje és párdarabja, a homokkőből készült Napisten lánya. A nagyméretű főművek látványát egészítik ki a kisebb faragások és öntvények, valamint a slide-show segítségével bemutatni tervezett köztéri művek.

Én mindig arra törekedtem, hogy a formai megoldásokkal fejezzem ki a feszültséget, a drámaiságot. Dózsánál ezt a vázzá égetett test csontjainak ritmusával, néha diszharmóniájával igyekeztem elérni…

2006. augusztusa, Tát nagyközség önkormányzatának lapja

Dózsa2

Így is, csakazértis vagyunk és leszünk! – hirdeti Dózsa alakja. Erőt meríthetünk belőle. A szobor a formai megoldásokat tekintve is a század egyik legjelentősebb alkotása. A fémből hegesztett monumentális műnem elbeszéli, hanem sugározza a tragédiát. S bár egyszerű, statikusnak látszó megoldást választott a szobrász: ülő alakot, mégis mozgás, lendület van a kompozícióban. Diadalmas élet a halálraítéltben.

Írja a fenti interjú készítője, Szervátiusz Klára

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top