+ Színház

Ifj. Vidnyánszky Attila rendezése Gyulán: a III. Richárd világában élünk

Provokál bennünket Richárd, de vajon meddig tűrjük el, meddig hiszünk neki? Én is így érzem magamat. Richárd nem rossz vagy jó, ő csak kíváncsi – nyilatkozta nemrég egy televíziós beszélgetésben ifj. Vidnyánszky Attila, aki duplázik a XII. Shakespeare Fesztiválon, amely július 7-én indul.

Provokál bennünket Richárd, de vajon meddig tűrjük el, meddig hiszünk neki? Én is így érzem magamat. Richárd nem rossz vagy jó, ő csak kíváncsi – nyilatkozta nemrég egy televíziós beszélgetésben ifj. Vidnyánszky Attila, aki duplázik a XII. Shakespeare Fesztiválon, amely július 7-én indul.

Érettségi előtt, amikor a pályaválasztásom szóba került, tudtam, hogy színházban szeretnék dolgozni. Amikor felvételizni mentem a Színművészetire, nagyon kíváncsi voltam arra, mi van ott, milyen munka folyik a falak között, hiszen nagyon sok legendát hallottam, de nem volt bennem az, hogy mindenáron ide szeretnék járni. Aztán az első rosta után minden megváltozott bennem – beszélt az indulásról ifj. Vidnyánszky Attila, a III. Richárd rendezője, aki nem először dolgozik Gyulán, a Shakespeare Fesztiválon, ahol július 6-án folytatódik a Gyulai Várszínház saját produkciójának próbafolyamata.

Játszottuk már a fesztiválon a Vízkeresztet és a Hamletet, az Athéni Timon pedig a saját rendezésem volt, tavaly mutattuk be, és ezt követően kaptunk egy felkérést, hogy gondolkodjunk el a III. Richárdon, ami engem és Vecsei Miklós alkotótársamat is régóta foglalkoztat. Olyan, mint az élet, ami állandóan provokál bennünket, hogy még meddig mehetünk el, mennyit viselünk el?

A darab kapcsán az érdekel, hogy a Richárd körül lévő fiatalok miként viszonyulnak az élethez, Richárdhoz, aki állandóan provokálja őket – tette hozzá a fiatal alkotó, aki remekül összehozta a csapatot: Trill Zsolt III. Richárd, Eszenyi Enikő Erzsébet, annak kisebbik fiát Szabó Sebestyén László alakítja. Többek között György szerepét Hegedűs D. Géza hozza, Trokán Nóra lesz Anna, Szűcs Nelli pedig Margit.

III. Richárd Hegedűs D. Gézával, fotó: Szkárossy Zsuzsa

III. Richárd Eszenyi Enikővel, Hegedűs D. Gézával és a fiatal színészekkel (Fotó: Szkárossy Zsuzsa)

Hegedűs D. Géza, aki tavaly eljátszotta a főszerepet ifj. Vidnyánszky Attila Athéni Timonjában – amelyet Vecsei Miklós fordított újra -, akkor úgy vélekedett: „Ha úgy vesszük, nem kockázatmentes vállalkozás a részemről. Együtt töltöttük az időt az egyetemen, de ugyanúgy, ahogy ők is, vásárra viszem a bőrömet, hiszen meg kell oldani a feladatot. Ilyenkor az igazi színész ugyanúgy „visszagyermekesedik”, mint bárki más. Minden darab új helyzet, új kihívás. Arról a startvonalról kellett indulnom, mint a növendékeknek.”

Hegedűs D. Géza, tanár és színész. Az Athéni Timonban. (Forrás: Ódry)

Hegedűs D. Géza, tanár és színész. Az Athéni Timonban. (Forrás: Ódry Színpad)

Jólesett, hogy elfogadtak partnerüknek, annak ellenére, hogy plusz energiákat vett ki az emberből az egész folyamat.

Duplázik Gyulán

Mert két darabbal is ellátogat ifj Vidnyánszky Attila a fesztiválra. A III. Richárd mellett, amelynek július 13-án lesz a bemutatója, július 17-én, a fesztivál zárásaként a kaposvári egyetemisták lendületes, a POSzT közönségét és zsűrijét is megnyerő Rómeó és Júliát láthatjuk, szintén a fiatal alkotó rendezésében.

Két-három évig még gyakorlatként kezelem a munkáimat, azaz minél több helyre szeretnék eljutni, világot látni, ezt tudják is rólam. Van egy ideál a fejemben és azt keresem.

– vélekedik a jövőről a rendező.

„ Új bemutató a fiatal, sikeres rendezőtől”

W. Shakespeare: III. Richárd

III.Richárd – Trill Zsolt

Erzsébet – Eszenyi Enikő

György/Edwárd/Tyrell – Hegedűs D. Géza

Margit – Szűcs Nelli

Anna – Trokán Nóra

Buckingham – Dóra Béla

Catesby – Patkós Márton

Hastings – Vecsei Miklós

Rivers – Kovács Tamás

Stanley – Krausz Gergő

York herceg – Böröndi Bence

Erzsébet fiatalabb fia – Szabó Sebestyén László

Erzsébet lánya – Barta Ágnes

Brakenbury – Bordás Roland

Pap – Berettyán Sándor

Polgár – Berettyán Nándor

Gyilkos 1- Gyöngyösi Zoltán

Gyilkos 2 – Lestyán Attila

  

Zeneszerző: Kovács Adrián

Dramaturg: Vecsei Miklós

Rendező: ifj. Vidnyánszky Attila

A Gyulai Várszínház bemutatója

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top