+ Irodalom

Erdogan azt hiszi, Németországban is cenzúrázhat

Erdogan diplomáciai botrányt gerjesztve nem csak egy gúnyvers betiltását követeli, de ügyvédjével még művészetelméleti kérdésekben is dönt.

A német rádiós és tévés műsorvezető humorista Jan Böhmermann egyik szatirikus verse kiverte a biztosítékot a török elnöknél, Recep Tayyip Erdogannál, aki nem mellesleg Böhmermann versének tárgya.

Böhmermannt még márciusban jelentették fel, amiért a ZDF általa vezetett Neo Magazin Royale március 16-i adásában felolvasta gúnyversét, amiben a török elnököt rendszerint érő sértéseket gyűjtötte össze. A német büntetőtörvénykönyvben külön tényállásként szerepel a külföldi méltóságok megsértése (103. §), amiért a bíróság el is marasztalta a műsorvezetőt, és megtiltották a vers további terjesztését.

jan böhmermann2

Ezzel ugyanakkor nem éri be a török az elnök. A Hamburgi Tartományi Bíróságra benyújtott keresetével azt kívánja elérni, hogy teljesen tiltsák be a versikét, és mindeközben Mainzban is feljelentették Böhmermannt, aki ellen most nyomoz a helyi hatóság – írja a Die Zeit.

Erdogan ügyvédje, Michael-Hubertus Sprenger a most benyújtott hamburgi keresetben azt állítja, nem hivatkozhat Böhmermann a művészeti szabadságra, hiszen egy a Die Zeitnak adott interjújában a kérdésre, hogy ő írta-e a verset, azt felelte:

Nem. A forrás: internet.

Így az ügyvéd szerint a vers nem is számít műalkotásnak. Mindezek után persze csak kérni tudjuk Sprenger urat és egyben Erdogan elnököt is, hogy a további bonyodalmak elkerülése érdekében kerüljék el például Marcel Duchamp ready made-jeit, csak hogy egy klasszikust említsünk.

A szabadságjogokra érzékenységéről híres török államelnök és ügyvédje nem csak komoly diplomáciai bonyodalmat okozott eddig is ezzel az üggyel, és nem csak a sajtószabadság és a művészi kifejezés szabadságáról szóló – máskülönben mindig örömteli – társadalmi vitát lobbantotta fel, de lényeges művészetelméleti kérdésekbe is belekontárkodik.

Olyan kérdésekre kell most a hamburgi bíróságnak választ adnia, mint például: Mi a szerző? Mi a műalkotás? A kettőnek mi a viszonya egymáshoz? stb. Csupa olyan kérdés, amikhez máskülönben se Erdogannak, se a Hamburgi Tartományi Bíróságnak nincsen semmi köze.

 

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top