+ Interjú

Sena Dagadu: A saját magam megismerése, kibontakozása benne van az új dalokban

A megszokottnál bensőségesebb margitszigeti koncerten az eltérő hangzásvilágú albumok legjobb dalait, illetve legújabb szerzeményeit adja elő saját zenekarával Sena Dagadu, akivel készülő albumáról, az útkereséséről, valamint a különleges koncerthelyszínekről beszélgettem.

A megszokottnál bensőségesebb margitszigeti koncerten az eltérő hangzásvilágú albumok legjobb dalait, illetve legújabb szerzeményeit adja elő saját zenekarával Sena Dagadu, akivel készülő albumáról, az útkereséséről, valamint a különleges koncerthelyszínekről beszélgettem.

– Milyen élményeid vannak a Margitszigettel kapcsolatban?

– Amióta ismerem a fővárost, többet kimegyünk a Margitszigetre, a kislányommal is gyakran kilátogatunk, a hely egyet jelent a hatalmas zöld területtel, a futással, a biciklizéssel, az állatsimogatással. Amolyan családias sziget, ahol jó lenni.

– És hamarosan, július 17-én este a Margitszigeten, a 105 éves Víztoronyban lesz koncerted a Sena Live Band-el. Volt már itt koncerted?

– Soha. Már várom, mert nagyon szeretem az ehhez hasonló épületeket. Tavaly nyáron a W. H. formációval felléptünk a taliándörögdi Szent András templom romjainál, amely csodálatos környezetben található, természetes akusztikával, körbe hegyekkel… elájultunk a hatásától.

A különleges helyszín nagyon sokat számít, mindenképpen meghatározza a koncert alaphangulatát, nekünk is fontosak. Ezek az ódon, száz éves vagy annál is régebbi épületek magukba szívják az idő rezgését, az ott élt emberek gondolatait, hatalmas erő sugárzik belőlük. Át lehet venni a rezgését a helynek.

– Mi várható a margitszigeti koncerten?

– Az első két lemezemről biztosan hallhatóak majd dalok. Egy jó ideje dolgozom a harmadik albumon, két éve kezdtem el saját magamnak írni a dalokat és a zenéket. Gyűjtöm az élményeket, próbálgatom, ízlelgetem, faricskálom, és szeretettel megmutatom a közönségnek. Még mielőtt megcsináljuk a lemezt, előadunk néhány dalt, jó, ha kapnak egy kis teret, levegőt, figyelmet ezek a szerzemények. A június végi Művészetek Palotájában hallható koncerten már előadtunk ezekből jó párat, de óvatosan bánok még ezekkel a dalokkal, amíg nincs kész a teljes anyag, nem vagyok bennük magabiztos.

Szeretem, ha a stúdióalbum elkészülése előtt élőben is eljátsszuk a dalokat, mert érlelni kell, benne kell lennünk nekünk is, érezni kell, hol engedhetjük el magunkat, hol kell visszafogottnak lennünk. Teljesen más lesz így a lemez. Olyan, mint a mantrázás. Minél többször átfuttatom magamon, annál jobban megértem, átérzem, majd átadom másoknak.

– Mikor hallható teljes egészében az albumod?

– A tervek szerint a nyár végére vagy októberre befejezzük a stúdiózást, az év végére pedig elkészülünk az albummal.

Az egész anyagnak egy sajátos világa lesz, a zene és a szöveg is az én munkám, előtte mindig másoktól kaptam zenét, és arra írtam szöveget.

Sokkal mélyebb, bensőségesebb anyag készül, teljes egészében az én ízlésvilágomat tükrözi. Ilyet még soha nem csináltam. Nem is gondoltam, hogy én erre képes vagyok.

– Nem volt hiábavaló kipróbálni magamat, mert egyre inkább tetszik ez a zenei világ, amihez persze nagyon sok segítséget kaptam a zenésztársaimtól.

Sena4

Ilyet még soha nem csináltam (Fotó: Glódi Balázs)

– Mi foglalkoztatott az elmúlt két évben, mi tükröződik majd vissza az albumban?

– Nagyon nehéz erről beszélni. Meg kell hallgatni a lemezt, ha megjelenik, vagy el kell jönnöd a koncertre, és ott megtudod, miről is szól az albumom, mi foglalkoztatott…

Izgalmas és mozgalmas két év van mögöttem, a saját magam kipróbálása, megismerése, kibontakozása benne van a dalokban, mint ahogyan az útkeresés vagy az anyaság, a család témája, illetve a megpróbáltatások, a gyógyulás és gyógyítás is. Ezek egymásba vannak fonódva, nem tudom az egyiket kiszedni a másikból.

Néhány éve elkezdtem keresni és fenntartani az egyensúlyt az életben. Egy hullámzó állapot, minden nap kell érte tenni valamit, figyelni a másikra és önmagamra.

Nagyon sok lassú, mély hangzású dalt hallgatok mostanság, ezek nyugalmat árasztanak.

– Elképzeltem, hogy a víztorony árnyékában hallgatom a zenédet, amely nyugalmat áraszt, bensőséges a hely és a koncert is…

– Azért lesznek gyorsabb dalok is, be ne aludj, illetve a korábbi, ismertek közül is hallható majd jó pár.

Sena Live Band

Jazzy Tower-koncert

2016. július 17. (vasárnap), 20 óra

Margitszigeti Víztorony – Budapesti Nyári Fesztivál

(jegyek itt kaphatók még)

A ghánai származású, immár tizenöt éve Magyarországon élő r’n’b, hip-hop és soul énekesnő, Sena Dagadu elsősorban az Irie Maffia frontembereként ismert. Kivételes hangi adottságainak, muzikalitásának és a különböző zenei világokban szerzett tapasztalatainak köszönhetően napjaink underground zenei életének megkerülhetetlen dívája.

Karizmatikus és közkedvelt személyiség, több zenei formáció tagja, és két önálló lemeze jelent meg (First One, Lots of Trees).

A programjegy tartalmazza: a hajós transzfert, egy welcome-italt, a koncertet és a Víztorony-látogatást.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top