+ Színház

Még soha nem volt ennyi premierje a Proton Színháznak egy évadon belül

Mundruczó Kornélnak és a budapesti Proton Színháznak szokatlanul sűrű és jelentős politikai zeitstücköt sikerült létrehoznia. Miután kihunynak a reflektorok, a közönség először percekig néma, majd hosszan tartó tapssal jutalmazza a rendezést, a színpadképet és a színészeket – írta róluk az opernnetz.de

A 2015/16-os évadban az új előadások játszották a főszerepet a Proton Színház életében: 2015 októberben volt a CAFe Budapesttel és az Óbudai Danubia Zenekarral koprodukcióban létrehozott, Mundruczó Kornél rendezte Schubert Winterreise dalciklusára épülő installáció premierje, melyet 2016-ban a FILC – Fischer Iván Lakásszínháza tűzött műsorára. Egy hónappal később, novemberben, Franz Kafka elbeszéléséből készült A fegyencgyarmaton című projektet mutatták be a marseille-i MuCEM múzeumban.

Több, mint másfél éves előkészületet követően került sor a Látszatélet, a Proton Színház legújabb, nyolc partnerrel nemzetközi koprodukcióban készült előadásának premierjére: 2016 áprilisában volt a magyarországi, májusban pedig a világbemutatója. Ez utóbbi a Bécsi Ünnepi Hetek keretén belül, amit a németországi bemutató követettet a Theater Oberhausenben. A legnagyobb osztrák és német lapok egyaránt méltató kritikákat közöltek, a közönség pedig mindkét helyen tapsviharral jutalmazta a színdarabot. A Látszatélet ősszel folyatatja útját: Wiesbaden, Drezda, Berlin és Lille után december 8-10. között érkezik majd vissza Budapestre, a Trafó Kortárs Művészetek Házába.

Ritkaság számba megy független társulatoknál, hogy több darabja is százon túli előadásszámot ér meg: a Proton Színház esetében A jég már a 115-et, a Frankenstein-terv pedig a 125-et tudhatja maga mögött. Az utóbbi novemberben az athéni Transitions Central Europe fesztiválon is vendégszerepelt, Budapesten pedig legközelebb 2016. szeptember 17-18-án lesz látható a Trafó Kortárs Művészetek Háza műsorán, egy újabb eldugott külső helyszínen. A szeptember 17-i előadás a Színházak Éjszakája programsorozat része lesz, így további meglepetések is várhatók!

Látszatélet, fotó: Rév Marcell

Látszatélet, fotó: Rév Marcell

Nem csak a társulat előadásai, de az ezek anyagi feltételeit megteremtő ügyvezető is kiemelkedő meghívásnak tett eleget májusban. Büki Dóra is vendége volt a berlini Theatertreffen-nek olyan nagy szaktekintélyek mellett, mint Mark Ball, a londoni The LIFT Festival művészeti vezetője, Antonio Araujo, a brazil MITsp – Mostra Internacional de Teatro igazgatója és Carmen Romero, a chilei SANTIAGO A MIL igazgatója. A világ különböző tájairól érkező 20 fős csoport a berlini Theatertreffen műsora mellett előadások, kerekasztalbeszélgetések és workshopok keretén belül ismerkedhetett meg a német színházi stuktúrával, német alkotókkal, a német kultúrális intézmények és követségek működésével. Emellett minden meghívott vendég bemutatta az általa veztett intézményt, annak finanszírozási, működési és strukturális sajátosságait.

A jég, fotó: Bálint Dániel

A jég, fotó: Bálint Dániel

A Proton Színház 2015-16-ban A jég, a Frankenstein-terv, a Szégyen, a Demencia, az Utolsó, az 1 link, a Winterreise, A fegyencgyarmaton és a Látszatélet című előadásait tartotta műsoron. Ezek a budapesti helyszínek mellett 6 ország 9 városában 55 előadást értek meg: jártak Szingapúrban, Athénban, Lille-ben, Marseille-ben, Frankfurtban, Tatabányán, Pécsen, Bécsben és Oberhausenben.

A jövő évadra a 9 darabosra duzzadt repertoár és a fesztivál meghívások mozgalmas és színes programot ígérnek! Az ősz folyamán a Nehéz istennek lenni a pilseni Nemzetközi Színházi Fesztiválra látogat, a Szégyen Lille és Frankfurt után újra itthon, a Trafó Kortárs Művészetek Házában – ahol október 20-án az 1 link is műsorra kerül –, a Demencia pedig egy minszki vendégjátékot követően ismét a Vígszínházban lesz majd látható.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Népszerűek

To Top