+ Történelem

57 éves a Szabó család!

A fridzsider-szocializmus tanmeséje lassan 60 éve csendült fel először a rádióban.

57 éve, egész pontosan 1959. június 30-án sugározták először az első magyar rádiós szappanoperát, a Szabó családot. A Kossuth Rádió által közvetített családregény története a korszak aktuális problémára reflektált, mely annyira jól sikerült, hogy sokan azt hitték, hogy egy valós család életében hallgathatnak bele. A színészek nevét először a 100. adás után leplezték le, a sorozat kitalálója Liska Dénes volt.

Olvasópróba

Olvasópróba

A műsorban számos neves színész is megfordult, így a Szabó nénit alakító Gobbi Hilda, illetve a Szabó bácsi játszó Szabó Ernő, majd Rajz János is. A szappanopera egyik legnépszerűbb alakja a Zenthe Ferenc alakította szereplő volt, akit a sorozatbeli halála után visszaköveteltek a nézők.

https://youtu.be/ynGE77kkscQ

A népnevelő rádiójáték kezdetben hihetetlen népszerűségnek örvendett, 1962-ben 80%-os volt a hallgatottság, majd ez az évek során egyre inkább csökkent. A családregény utolsó évében, 2007-ben a hallgatók csupán 2,5%-a követte figyelemmel az eseményeket, így a csekély sikerre hivatkozva május 24-én, a 2500. epizód után a Szabó család végleg elhallgatott.

A műsor új adásait hétfőnként játszották, az ismétlést pedig csütörtökön tartották, a legtöbb részt a Rádió 14-es stúdiójában vették fel.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top