+ Film

Katartikus hatású dokufilm az egymásnak ütköző olimpiai futónőkről – videó

Tudtam, hogy a film olyan fekete dobozt fog kinyitni ki a fejemben, ami a döntő napja óta zárva volt. Úgy éreztem, most jött el az idő – mondta Budd.

Dokumentumfilm készül az 1984-es Los Angeles-i olimpia 3000 méteres döntőjén egymásnak ütköző két futóról, Zola Buddról és Mary Deckerről, akik a forgatáson találkoztak először a híres incidens után – adta hírül a BBC News.

Az olimpiai döntőben Decker amerikai színekben futott, nagy győzelmi esélyekkel, ám a briteket képviselő Budd-dal összeütközve elesett, megsérült, fel kellett adnia a versenyt.

A mezítlábas futásáról híres, akkor 17 éves, dél-afrikai születésű Budd szintén esélyes volt, Decker esése után azonban a dühös, fújjoló tömeg előtt lassulni kezdett, végül nem ő nyert.

Decker az ütközéstől a gyepre esett, csípője megsérült, könnyek közt hagyta el a pályát.

Budd nevére már az 1984-es Los Angeles-i olimpia előtt felfigyeltek, amikor ugyanabban az évben, a világjátékok előtt elég gyorsan megkapta a brit állampolgárságot, dél-afrikaiként ugyanis nem indulhatott volna, mert az ország faji megkülönbeztetésen alapuló politikája miatt 1990-ig ki volt zárva a világversenyekből.

A dokumentumfilmben az archív felvételek mellett interjút készítettek a futókkal és mindazokkal, akik információkkal szolgálhatnak a versenyről és az azt megelőző eseményekről.

Tudtam, hogy a film olyan fekete dobozt fog kinyitni ki a fejemben, ami a döntő napja óta zárva volt. Úgy éreztem, most jött el az idő

– mondta Budd.

Decker annyit tett hozzá, hogy még mindig naponta eszébe jut az a nap.

A film forgatása katartikus hatású volt

– vélte az amerikai futó.

A másfél órás dokumentumfilmet július 29-én sugározza a Sky Atlantic.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top