+ Zene

A világ legrangosabb klasszikus zenei díjára jelölték a Fesztiválakadémia két vendégművészét – Szavazás!

A Fesztiválakadémia Budapest egyik különlegessége, hogy a mesterkurzusokba a közönség is betekinthet előzetes regisztráció alapján. A fesztiválon fellépő világhírű művészek pedig – egyedülálló módon – a növendékekkel együtt próbálnak és lépnek fel egy-egy tétel erejéig a Solti teremben.

Tíz világhírű művész között jelölték a világ legrangosabb klasszikus zenei díjára, a Gramophone Magazin Artist of the Year díjra a Fesztiválakadémia Budapest két vendégművészét, a norvég Vilde Frangot (hegedű) és a baskír-orosz Alina Ibragimovat (hegedű). Mindkét művész a Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által életre hívott új kamarazenei fesztivál, a Fesztiválakadémia Budapest keretében látogat el legközelebb Budapestre és lép fel a négynapos programban július 21. és 24. között. A művészek nyilvános mesterkurzusokon adják át tudásukat, valamint találkozhatunk velük mind a délelőtti mind pedig az esti koncertprogramban. Az Artist of the Year díj jelöltjeire minden évben a közönség szavazhat, július végéig várják a szavazatokat ezen a linken.

Vilde Frang mindössze tízévesen debütált „csodagyerekként”, mára pedig a koncerttermek egyik legkeresettebb ifjú hegedűművészeként tartják számon. Játékát finom hangzás és virtuozitás jellemzi. Vilde Frang fejlődése töretlen. Számos elismerés mellett 2012-ben egyhangúlag ítélték neki a Credit Suisse Ifjú Művészek Díját. A legfontosabb zenekarok és karmesterek partnereként azóta is igen rangos fesztiválok visszetérő, rendszeres résztvevője (Lockenhaus, Lucerne, Kaposfest). Vilde Frang egy 1864-es Jean-Baptiste Vuillaume hegedűn játszik. A művész több koncerten – köztük a nyitókoncerten – fellép.

Alina Ibragimova 1985-ben született Oroszországban tatár és orosz zenészcsaládba, mindössze négyévesen kezdett hegedülni, hogy egy évvel később már a Moszkvai Állami Gnesin Intézet tanulója legyen. 1996-ban a család Angliába költözött, ahol Ibragimova a Yehudi Menuhin Iskolában folytatta tanulmányait, majd a londoni Royal College of Music növendéke lett. 1999-ben a Királyi Filharmóniai Társaság Emily Anderson-díjának valaha volt legfiatalabb nyertese lett, 2002-ben pedig elnyerte a Londoni Szimfonikus Zenekar Zenei Ösztöndíját. Szólistaként fellépett Yehudi Menuhin irányítása alatt, egyik legfontosabb koncertje a Kremerata Balticával előadott Mozart második hegedűversenye a salzburgi Mozarteumon. Kamarazenészként a Chiaroscuro vonósnégyes egyik alapítótagja. Ibragimova egy 1738-as Guarnerin játszik. A művész több koncerten – köztük a nyitókoncerten – fellép, emellett nyilvános mesterkurzust tart.

Az 1923-ban alapított Gramophone-díj a legrangosabb elismerés, a klasszikus zene „Oscar-díja” amit minden évben 21 kategóriában osztanak ki. A Fesztiválakadémia Budapest idei művészei közül legutóbb Gramophone-díjat kapott Kocsis Zoltán és Kelemen Barnabás közös Bartók-lemeze 2013-ban.

A Fesztiválakadémia Budapest egyik különlegessége, hogy a mesterkurzusokba a közönség is betekinthet előzetes regisztráció alapján. A fesztiválon fellépő világhírű művészek pedig – egyedülálló módon – a növendékekkel együtt próbálnak és lépnek fel egy-egy tétel erejéig a Solti teremben.

Úgy gondoljuk, sikerült az első Fesztiválakadémiára igen rangos névsort megnyernünk, amely igazi kuriózum a hazai koncertkínálatban. A közönség pedig nemcsak a rendkívüli művészeket hallgathatja meg és különleges, ritkán hallható művekhez kerülhet közel, hanem az alkotás folyamatába is betekinthet. Nagy megtiszteltetés, hogy a kamarazene fellegvára – amely gyerekkorunktól fogva mindkettőnk bölcsője és legemlékezetesebb koncertjeink helyszíne volt –, a Zeneakadémia a Fesztiválakadémia számára nyitja meg először a kapuit es ad otthont nekünk.

Az idei vendégek között sok az ismerős név, ami nem véletlen: a fellépők magját azok az előadók adják, akikkel a művészházaspár már korábban itthon és külföldön rendszeresen fellépett: Vilde Frang, James Boyd, Nicolas Altstaedt, Fenyő László, José Gallardo, Kocsis Zoltán, Jonathan Cohen, Anna Reinhold, Thomas Dunford, Alina Ibragimova, Homoki Gábor, Rohmann Ditta, Fejérvári Zsolt, Lendvay József, Maxim Rysanov, Jing Yang, Kokas Dóra, Klenyán Csaba, Balog József, Ittzés Gergely, Káip Róbert, Pavlovits Dávid és Szalai András. Kelemen Barnabás, Boris Andrianov.

A Fesztiválakadémia négynapos programja a 21-ei mesterkurzusokkal veszi kezdetét, a koncertprogram pedig 22-én indul. Az esti nagytermi hangversenyek mellett a Solti-teremben minden délben meglepetés-koncertekre, délután pedig interaktív zenei témájú előadásokra kerül sor, ahol a közönség kérdezhet a művészektől, közelebb kerülhet előadókhoz, művekhez és szerzőkhöz egyaránt. Ezek az előadások az esti koncertekhez váltott kiegészítő jeggyel látogathatóak. A hangversenyek előtt Fazekas Gergely zenetörténész segítségével ismerhetjük meg az elhangzó művek hátterét, érdekességeit.

A háromnapos koncertsorozatra a jegyek már kaphatóak a Zeneakadémia jegypénztárában és a jegy.hu online rendszerén. A Solti-teremben tartott délutáni koncertek és előadások az adott napra szóló napijeggyel látogathatóak.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top