+ Zene

Rákban halt meg a legendás zenész

Újabb zenészlegendától kell búcsút vennünk. 89 éves korában távozott a műfaj egyik legjobbja.

Június 9-én kérte a legendás bluegrass-zenész Ralph Stanley unokája a rajongóktól, mondjanak nagyapjáért egy imát, mert súlyos állapotban szállították kórházba.

ralphstanley

A zenészre sokszor Dr. Ralph Stanley-ként hivatkoztak, amiért 1976-ban a tennessee-i Lincoln Memorial University díszdoktorává avatta.

Stanley 1927-ben születt a Virginia állambeli McClure-ban, az állam délnyugati csücskében. Édesanyjától tanult meg bendzsózni, és ő tanította meg neki az Appalache-hegység hagyományos pengetési technikáját, az úgynevezett clawhammer pengetést.

Ralph a második világháború idején katonai szolgálatot teljesített, a katonaságtól 1946-ban szerelt le. Ezután alapította meg bátyával a Stanley Brothers and the Clinch Mountain Boys nevű formációt. A banda 20 éves karrierje során az Államok egyik legnépszerűbb bluegrass-zenekara lett.

Bátya, Carter 1966-os halála után sem hagyott fel a zenéléssel. A szélesebb közönség végül 73 éves korában ismerhette meg a Coen-testvérek, Ó testvér, merre visz az utad című filmjében. A század elején, délen játszódó filmben Ralph egy tradicionális balladát énekel, az Appalache-hegység hagyományos énekstílusában, amit csak high lonesome-nak szoktak nevezni.

Ezzel a dallal búcsúzunk a legendás zenésztől, aki június 23-án, bőrrákban hunyt el.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top