+ Film

Nem is Hófehérke volt az első Disney-hercegnő

Habár a Hófehérke és a hét törpe volt az első Disney-mozi, valaki megelőzte az ében hajú szépséget. Vigyázat, spoiler veszély!

78 évvel ezelőtt valami olyan történt a mozikban, aminek a hatását a mai napig érezhetjük, illetve láthatjuk: ekkor mutatták be ugyanis Walt Disney első egész estés animációját, a Hófehérke és a hét törpét. Azóta töretlen a Disney-hercegnők sikere. A film kasszasiker lett, és ez alapozta meg Disney sikerét is. Jóllehet ez volt Disney első egész estés filmje, mégsem Hófehérke volt az első Disney-hercegnő.

disney persephone2

Az elsőnek járó kitüntetett szerep egy 1937-es rajzfilm főhősének, Perszephonénak jár. A tavasz istennője című rövidfilmet eredendően a Hófehérke egyfajta tesztjének készítették, és ebben jelenik meg Disney első realisztikusan ábrázolt nőalakja, táncoló törpeszerű alakok, madarak és tündérek társaságában. A történet akkor válik rémisztővé, mikor megjelenik Hádész, az alvilág ura, elragadja a boldog Perszephonét, és leviszi magával az izzó pokolba. Végül (vigyázat, spoiler veszély!) Perszephoné megegyezik Hadésszel, hogy minden év felét vele tölti, így legalább az év másik felében tavasz va na Földön.

Ahogy a Walt Disney Családi Múzeum munkatársa, Alyssa Carnahan írja, ez a rövid mese volt az első projektje a Disney-csapatnak, amiben egy emberi alakot keltettek életre, így ez amolyan kísérletként indult. A stúdió korábbi munkáiban csak lökött állatfigurák szerepeltek. Illetve Disney egy korai némafilmjében megjelenik egy hullámos hajú kislány, Alice, de ő élőszereplő, ezért a Disney-hercegnők versenyén nem indul.

Peszephoné alakján dolgozták a rajzolók azokat a technikákat, amelyeket később a Hófehérkében használtak. Sőt, több hasonlóságot is föl lehet fedezni az istennő és Hófehérke között: ahogy forognak, ahogy tartják a szoknyájukat, stb.

Félreértéseket elkerülendő meg kell említeni, habár Perszephoné istennő, ugyanakkor ő Zeusz lánya is egyben, és ezért teljes joggal lehet őt is Disney-hercegnőnek nevezni.

https://www.youtube.com/watch?v=2iySr6IEhlU

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top