+ Életmód

Antiszemita üzenetet hagytak a turulszobor ellenzőinek

Tiltakozások és polgári engedetlenség övezi az újabb illegális turulszobor felállításának munkálatait. A szobor támogatói közben pedig kijátsszák az antiszemita kártyát.

Újabb turulszoborral gazdagodik tartalmatlan és esztétikailag értelmezhetetlen emlékművekkel telezsúfolt kis hazánk. És ahogy az egy turulszoborhoz illik, mintegy rebellis hevületből, ezt is engedély nélkül kívánja felállítani egy kormányzó testület. És mi más is fejezhetné ki egy nép összetartozását, ha nem egy ilyen szép gesztus? Magyar szívünk együtt dobban, ha egy önkormányzat mindent figyelmen kívül hagyva teleturulja köztereinket.

szentendre turul

Az újabb turulállítási akciónak Szentendrén lehetünk büszke tanúi. Tudni érdemes, hogy egy Konzervatív Kör nevű szentendrei szervezet évekkel ezelőtt gyűjtést rendezett egy turul szobor felállításához. Miután a szobrászművész tiszteletdíját sikerült összedobniuk Szentendre adakozó kedvű polgárainak, az elkészült művet fel is állították Holló István, a Jobbik helyi képviselőjének kertjében. A kertiturul azonban nem turul. Így 2013-ban a kormánypárti többségű önkormányzat megszavazta a Jobbikból akkorra már kizárt, korábbi gárdatag Filó András kezdeményezését, aminek értelmében a szobrot a város déli részén, a belváros bejáratánál kell felállítani. A 2014-ben megválasztott új polgármester, Verseghy-Nagy Miklós azonban egyeztetést indított el a képviselő-testületben, hogy új helyet találjanak a szobornak. A képviselő-testület által felajánlott helyszínek közül végül a 11-es út és a Sztradovai út kereszteződése nyerte el leginkább Holló képviselő tetszését.

Az ügy eddig már-már zavarba ejtően simán alakult. Mondhatnánk, hiányzik belőle a kurucos lendület. Azonban hogy turultelepítéshez méltóvá váljék a képviselő-testület döntése, a helyszín kijelölése teljes mértékben nélkülözte a lakossági párbeszédet, továbbá az ominózus kereszteződés jelenleg alkalmatlan is a szobor felállítására. Ahhoz ugyanis, hogy a szobrot fel lehessen állítani, át kell helyezni egy magasfeszültségű vezetéket, aminek egyrészt milliós nagyságrendűek lennének a költségei, másrészt így viszont életveszélyes is lenne a turul. Vélhetően ezért nem is adták ki a szakhatóságok a turulállításhoz szükséges engedélyeket.

turul3

Az ügyet tovább bonyolítja, hogy Holló képviselő javaslatára ebbe a lakókörnyezetbe telepítenének át egy GSM adótornyot, ami miatt így a felsővezetéket úgyis át kell helyezni. Azt már hozzá se kell tennünk, hogy márciusban egy lakossági fórumon kerek perec visszautasították a helyiek, hogy odatelepítsék a tornyot. Holló képviselőt, a Turul Szoborért Alapítvány elnökét természetesen semmi más nem motiválta ebben a javaslatában, mint városának legfőbb érdeke. Ugyanis az oszlopáthelyezés miatt a Magyar Telekom által felajánlott és egészségvédelemre fordítandó 4 millió forintot föl is lehet használni a leendő turul parkjának biztonságossá tételére.

És már csettintenénk is a nyelvünkkel, szép volt fiúk. Csak hát az istenadta nép! Mert az nem szereti, ha a kertjébe adótornyot telepítenek. Nem szereti, ha az egészségének védelmére szánt pénzből turulnak a szomszédjában. És nem szereti, ha saját képviselője meg se hallgatja őt.

turul

 

Közben a Zúzmara utcai lakóközösség átfogó tiltakozást szervez a toronytelepítés ellen, az Eleven Emlékmű szentendrei csoportja meg megakadályozza, hogy elkezdjék építeni a szobrot. Utóbbi egy aktivistája pénteken a turul talapzatául szolgáló oszlopra felmászva akadályozta meg az illegális munkálatokat.

 

Az ellenreakció nem is maradt el: tegnap este ismeretlen turulvédők üzenetet hagytak a tiltakozóknak: „Akit zavar a turul szobor, költözzön Izraelbe! Magyarország a mi hazánk! Isten áldd meg a magyart!”

Ezzel végül a nemzeti összetartozás újabb szép gesztusának lehettünk hát újra tanúi. És megnyugodhatunk mindannyian: olyan talapzatra ül a turul, amelyet meg is érdemel.

2 hozzászólás

2 Comments

  1. Horst Bakker szerint:

    Az „Isten, áldd meg a magyart!” helyes leírására már nem futotta a magyarkodásból. Ennyit azért még a csőcseléknek is illenék tudnia.

  2. Horst Bakker szerint:

    Remélem, azóta már eldőlt a kérdés, mert nem jön álom a szememre, ha arra gondolok, vajon vitatja-e még valaki vagy már mindenki benácult.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top