+ Irodalom

Magyar szenzáció! Digitális mese értelmi fogyatékkal élőknek

Még hosszú hónapokkal ezelőtt Szabó Imola Julianna bement a BOOKR Kids, a digitális mesekönyvek szerkesztőségébe, és azt mondta: épp tervezek egy papíralapú könyvet, könyvtestet, a címe: Akik gyerekek maradnak. Érdekelne benneteket?

Szabó Imola Juliannának, aki magát betűéspixelrakodómunkásnak nevezi, amúgy író, könyvtervező és animátor, újabb munkája jelenik meg. Még hosszú hónapokkal ezelőtt bement a BOOKR Kids, a digitális mesekönyvek szerkesztőségébe, és azt mondta: épp tervezek egy papíralapú könyvet, könyvtestet, a címe: Akik gyerekek maradnak. Mészöly Ágnes és Papp-Für János írta, Bódi Kati rajzolta. Ez egy értelmi fogyatékkal élőknek szóló verses mesekönyv, Magyarországon ilyen még nem volt, érdekelne-e benneteket.

A BOOKR Kids digitális mesekönyveket készít, ez egy startup vállalkozás, ötletük, munkájuk pár nappal ezelőtt két nemzetközi versenyt is nyert. Kitalálták ugyanis a mesélés új formáját: a hallgatható-olvasható-interaktív animációs könyvet, könyvtárat. Le kell tölteni az applikációt, s a mese követhető, nézhető okostelefonon, tableten vagy számítógépen. Létezik belőle meseasztal is, amit a BOOKR Kids szívesen kölcsönöz ki könyvtáraknak, gyermekmegőrzőknek.

A betűéspixelrakodómunkás szerint az Akik gyerekek maradnak digitális változata válogatás a papíralapú könyvből. Ez ugyanis egy másik műfaj.

akik-gyerekek-maradnak– Az eredeti szöveget – mondja Szabó Imola Julianna –, kérésünkre, Mészöly Ági író erősen meghúzta, és Papp-Für János verseiből is csak néhány került bele. Viszont, ha megnyomunk bizonyos figurákat, akkor zene szól, megzenésített versek. A BOOKR Kids szerkesztősége minden olyasmire fogékony, ami határmezsgye, különleges. Ez lesz az első olyan digitális animációs mesekönyvük, amely enyhén, közepesen vagy súlyos fogyatékkal élő gyerekeknek szól. Ez világviszonylatban is szenzáció. A digitális mesekönyvek egyik előnye, hogy a külföldön élők is ugyanúgy le tudják tölteni. Elképzelhető, azok is megnézik, elolvassák, játszanak majd vele, akik nem fogyatékkal élők, s elkezdenek róla beszélni. Az Akik gyerekek maradnak könyvnek, legyen az papíralapú vagy digitális, alapvetően az integrálás a célja… Két kisgyerekem van, hétéves a kislányom és hároméves a kisfiam. Minden egyes könyvemet ők, Lilus és Ambrus tesztelnek. Van, ami azért kerül be a könyvbe, mert azt mondják, hú, de jó lenne, ha megnyomom, és adna egy hangot, vagy hú, de jó lenne, ha ez a valami megmozdulna! Érdekes látni, mire figyelnek fel, és mi kerüli el a figyelmüket. A digitális mesekönyvek mindegyikében van animáció, memóriajáték és puzzle. A gyerekektől mindez nemhogy elveszi a lehetőséget a papíralapú könyvtől, hanem egyfajta utat jelent hozzá. Ez egy köztes dolog a könyv és az animációs mesefilmek között, mely felkelti az érdeklődést az olvasás iránt. Ezt láttam a könyvhéten, a BOOKR Kids standjánál. A gyerekek először csak játszottak vele, meghallgatták, nyomogatták, aztán érdekelni kezdte őket a könyv… A kislányomnak, Lilusnak már konkrét igényei lettek arról, miről írjak. Például kaméleonos tájékoztatós könyvet. Hétéves, és azt szeretné, ha lennének olyan könyvek, melyek különleges állatokat mutatnak be animációval. Jó, hát a kaméleonról biztosan azért szeretne könyvet, mert a valóságban is van egy sisakos kaméleonunk. Gyönyörű kis lényecske, Lilus nagyon szereti…

Kattints a képre, jobban olvasható úgy! Részlet Papp-Für János Akik gyerekek maradnak című könyvéből.

Kattints a képre, jobban olvasható úgy! Részlet Papp-Für János Akik gyerekek maradnak című könyvéből.

Az Akik gyerekek maradnak verses mesekönyv digitális változatában a szöveget Bezerédi Zoltán, a pesti Katona József Színház színésze olvassa föl. Az az érdekes, hogy ő a gyerekkori barátnőm édesapja. A barátnőmmel a Vörösmarty Gimnáziumba jártunk, ami alapvetően a művészgyerekek tégelye volt; az édesapám sokáig az RS9 színházban dolgozott, az édesanyám pedig fényképész és pantomimművész volt… Én ezt kaptam otthonról, ez érdekelt: a könyv, a színház, a mozgás… Most egy meseregényt írok Edéről, a kekszidomárról. Ez is egy minden értelemben különleges könyv lesz: érdekes nyelvezettel, könyvtesttel és tipográfiával. De többet erről nem mondhatok.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top