Hibát vétettek a gizai nagypiramis építésénél

piramisok-8

Az ókori világ csodájaként számon tartott gizai nagypiramis nem tökéletes: alapja ugyanis aszimmetrikus, mivel építői kicsiny hibát vétettek – derítették ki a régészeti kutatásokat végző Glen Dash Alapítvány szakemberei.

A 4500 éves temetkezési helyet Hufu fáraó számára építették és a világ hét csodája közül egyedüliként maradt fenn.

Az alap nem négyszögletes. A piramis nyugati oldala kicsivel hosszabb, mint a keleti oldal – idézi a Live Science tudományos ismeretterjesztő hírportál Glen Dash mérnököt, aki a nevét viselő alapítvány szakembereivel és egyiptomi kutatókkal új méréseket végzett a Gizai-fennsíkon lévő piramis méreteinek megállapítására.

A nagypiramis pontos méretét és tájolását évtizedeken át kutatták régészek és mérnökök. Dash az egyiptomi kutatók Aeragra című hírlevelében ismertette a legújabb mérések eredményeit, amelyek szerint a nyugati oldal 14,1 centiméterrel hosszabb, mint a keleti oldal.

Ez azt jelenti, hogy a piramis nem négyszögletű, de egy 4500 éve épített emlékmű esetében ez mégis tökéletes  pontosság – írták a szakemberek.

Az adatok azt mutatják, hogy az egyiptomiak páratlan szakmai ismeretekkel bírtak korukban. Csak találgatni tudják azt, miként voltak képesek ilyen pontossággal megtervezni a kor rendelkezésre álló eszközeivel a nagypiramist – olvasható a hírlevélben.3 hozzászólás

Írd le a véleményed!
  1. Molnár Lajos

    Szerencsésebb lett volna a cikkben a négyszögletes kifejezés helyett a négyzetes kifejezést használni. Az ugyanis pontosan arra utal, ami maga a probléma. Ha valami nem négyszögletes, akkor kerek, íves, vagy négytől eltérő számú sarokkal (szöglettel) rendelkezik. Célszerű lett volna azt is megemlíteni, hogy a négyzetességtől való eltérés az alap síkjában, az alaprajzban van, mert a piramis valójában egy háromdimenziós test, és így a cikkben foglalt megfogalmazások pontatlanok, sőt félrevezetők.

    • Herpainé Márkus Ágnes

      Én ennél sarkosabban fogalmaznék: érthetetlen és zavaróan pontatlan a cikkbeli szóhasználat. Nem ártana odafigyelni, mit írnak 🙁


Új hozzászólás