+ Tudósítás

Miért, Kohn, hát nem vagy tökéletesen púpos? – Röhrig Géza áldása

Legyen bátorságunk és képességünk arra, hogy ne csak a tökéletlenségünket lássuk meg, hanem a tökéletességünket is a tökéletlenségben – mondta Röhrig Géza a Mensch-díj átadóünnepségén.

Ha méltó lennék rá, azzal áldanálak meg benneteket: legyen bátorságunk és képességünk arra, hogy ne csak a tökéletlenségünket lássuk meg, hanem a tökéletességünket is a tökéletlenségben.

A Mensch Nemzetközi Alapítvány ,,Mensch for all seasons” toleranciadíját kapta június 19-én Benedek István Gábor író, Esterházy Péter Kossuth-díjas író és Röhrig Géza Kossuth-díjas színész, költő. A Mensch- (Ember-) díjjal azokat tüntetik ki, akik a legtöbbet tették egy toleránsabb világ megteremtéséért. A remek hangulatú díjátadó ünnepségen Esterházy Péter – betegsége miatt – nem vett részt, csak üzenetét hallhatta a közönség. 

Heisler András, Röhrig Géza, Geiger András és Benedek István Gábor (forrás: BZSH/Szentgyörgyi Ákos)

Heisler András, Röhrig Géza, Geiger András és Benedek István Gábor (forrás: BZSH/Szentgyörgyi Ákos)

Az elhangzott beszédek közül ezúttal Röhrig Géza szavait idézzük.

,,Nem készültem beszéddel, de azért fogok valamit mondani” – nyugtatta meg Röhrig az egybegyűlteket, és miután megköszönte a díjat, elmesélt egy történetet. Amikor tizennyolc éves korában először járt Izraelben, éppen nagyon ritka dolog történt Jeruzsálemben: havazott. Éjszaka kezdett esni a hó, és a különös jelenséget látván úgy érezte, oda kellene mennie a Siratófalhoz. A közelében lakott, így ezt meg is tehette. Éjjel két óra körül állt a falnál, és – csakúgy, mint mindenki azon a helyen – sírt. Majd egyszer csak valaki megdobta egy hógolyóval. Aztán még eggyel. Hajigálta rá a hógolyókat. ,,Ott volt egy láthatóan ultraortodox, szakállas, idősebb ember, aki ránézésre nem tűnt normálisnak. Tétován állt, és vigyorgott” – idézte fel Röhrig. ,,Ránéztem kérdően: ezt most miért csinálja? Akkor közelebb jött hozzám – nálam alacsonyabb ember volt, alig érte el a fejemet – és megáldott. Tíz ujjal, ahogy kell. Nem tudom, mit mondott.

Röhrig Géza és Geiger András (fotó: BZSH/Szentgyörgyi Ákos)

Röhrig Géza és Geiger András (fotó: BZSH/Szentgyörgyi Ákos)

Ahogy most itt ültem, azon gondolkodtam, hogy ha méltó lennék én is megáldani valakit, mit mondanék. És eszembe jutott a régi vicc Kohnról, aki elmegy a rabbihoz. Azt kérdezi tőle: az Örökkévaló, az Úristen, aki tökéletes, hogyan követhetett el ilyen hibát? Hogy lehetett ilyen tökéletlen? A rabbi ránéz, megkérdezi: de hát Kohn, mi bajod a világgal? Kohn rámutat a hátán lévő púpra. Mire a rabbi: miért, Kohn, hát nem vagy tökéletesen púpos?

Ha méltó lennék rá, azzal áldanálak meg benneteket:

legyen bátorságunk és képességünk arra, hogy ne csak a tökéletlenségünket lássuk meg, hanem a tökéletességünket is a tökéletlenségben.

Geiger András és Szöllősy Judit (fotó: BZSH/Szentgyörgyi Ákos)

Geiger András és Szöllősy Judit (fotó: BZSH/Szentgyörgyi Ákos)

  • A plaketteket Geiger András (Steven A. Geiger), a Mensch Alapítvány alapítója adta át, köszöntőt mondott, illetve a díjazottakat méltatta Heisler András, a Mazsihisz elnöke, Szántó T. Gábor író, Szöllősy Judit, tanár, fordító és Fazekas Lajos filmrendező.

További képek a Budapesti Zsidó Hitközség Facebook-oldalán.

  • A Mensch for all seasons díjat eddig többek között Fehér Barnabás, a mádi zsinagóga gondnoka, Göncz Árpád köztársasági elnök, Hegedűs D. Géza színművész, Heller Ágnes filozófus, Iványi Gábor lelkész, Tom Lantos amerikai szenátor, Mécs Imre politikus, Ilan Mor, Izrael állam budapesti nagykövete, Schweitzer József főrabbi és George Herbert Walker amerikai nagykövet kapta meg.

Lásd még: Röhrig Géza: Nem a szélsőjobbtól kell a legjobban tartanunk, hanem a szemet hunyó többségtől

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. György Kemény szerint:

    És a tökéletlenséget a tökéletességben. Ámen

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top