+ Film

Az idei életműdíjat Willem Dafoe kapja Karlovy Varyban

Európa egyik legnépszerűbb és Közép-Európa egyetlen A-kategóriás nemzetközi filmfesztiválján a nyugat-csehországi fürdővárosban mintegy 150 filmalkotás szerepel az idei programban.

Keresés a weben

Kokes János jelenti Prágából

Willem Dafoe világhírű amerikai színész Kristály Glóbuszt kap a világ filmművészetéhez való rendkívüli hozzájárulásáért az 51. nemzetközi filmfesztiválon Karlovy Varyban – jelentette be Jirí Bartoska, a fesztivál elnöke kedden Prágában sajtótájékoztatón.

A neves amerikai színészt kétszer jelölték Oscar-díjra és egyszer Golden Globe díjra. A kísérleti színházi vállalatnak, a The Wooster Groupnak, egyik alapító tagja. Dafoe többek között Jézust játszotta a Jézus Krisztus utolsó megkísértése című filmben (1988), a Szakaszban (1986) Elias K Grodin őrmestert személyesítette meg, A vámpír árnyékában (2000) Max Schrecket alakította és a Pókember filmekben (2002-2007) Normann Osborn és Zöld Kobold volt.

A filmszemle elnökének díját Charlie Kaufman Oscar-díjas amerikai forgatókönyvíró, rendező és producer kapja. Kaufman az Egy makulátlan elme örök ragyogása című alkotásának forgatókönyvéért kapott Oscas-díjat – tette hozzá Jirí Bartoska. Az Anomalisa című tavalyi szerzői filmjét Oscar-díjra jelölték az animációs filmek kategóriájában. A filmet Karlovy Varyban is bemutatják.

Az 51. nemzetközi filmfesztivál Sean Ellis neves brit rendező Anthropoid című, cseh-brit koprodukcióban készült nagyszabású történelmi filmjének ünnepi bemutatásával nyílik meg július elsején a nyugat-csehországi Karlovy Varyban. A filmszemle július 9-én ünnepélyes díjkiosztással zárul.

A versenykategóriában a Kristály Glóbuszért 12 film, köztük egy magyar alkotás indul. A magyar versenyfilm Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című alkotása. A cseh és szlovák filmművészetet Jan Hrebejk prágai rendező által készített Tanítónő (Ucitelka) című szlovák-cseh koprodukciós alkotás képviseli.

Európa egyik legnépszerűbb és Közép-Európa egyetlen A-kategóriás nemzetközi filmfesztiválján a nyugat-csehországi fürdővárosban mintegy 150 filmalkotás szerepel az idei programban. A kiegészítő rendezvényeken vetített alkotásokkal együtt a nézők ezúttal is mintegy 200 filmből válogathatnak majd.

A Kelettől Nyugatra szekcióban tíz filmnek Karlovy Varyban lesz a nemzetközi bemutatója. A szekció szemléje egy magyar film, Till Attila Tiszta szívvel című darabjának a bemutatásával indul.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top