+ Színház

Mindennapi Bergmanunkat add meg nekünk ma

A estebédet sör kíséri – ebből van 3,5 fokos old prága (Staropramen) és egy 5,2 fokos svéd bivaly, a Smaland. Ha jót írtam aznap, akkor Staropramen (muszáj valamivel ösztönözni az alkotó munkát). – írja Kiss Csaba Faröről.

háziasszonyoknak és gasztroentellektüeleknek

A reggel Angenben (a Réten) 8.30-kor kezdődik. Sikító napsütés az erdő fái között, gyors zuhany, borotválkozás (ugyan napokig nem látok embert) és utána a reggeli.

Színes és rövid. Repcemagos, barnakenyér, lágy AGG és egy csodás színű, és ízű ciklámen-saláta (cékla persze, de már a színétől derűre gyúl az ember) Utána WASA (svéd falazóelem) rojtos citrom-mandarin dzsemmel. Nagyon ízletes kombináció (Robinsonoknak).

Büszkeségem a kávé. Ezzel veszek elégtételt az ellenem zajló gasztro-merényleten. Nem bíztam a svéd kávé-kínálatban, ezért otthonról hoztam mindent, még a rezsót is. Vendégeim jókat mulatnak rajta. Szerintem űrutazóknak fejlesztette ki a NASA, ugyanis 10 centi és 23 deka. De 300 wattos lélek izzik benne, és ez a Freitől eredő brazil őrleményt 2 perc alatt rotyogásba hozza – az egyszemélyes főzőn. Minden, mint Liliputban.

mindennapibergman3

Kávé utána biciklivel irány Hammars, Bergman ötszáz méterre levő háza. Délben ott főzök magamnak – és ez nagyon puritán. De nagyon. Úgy is mondhatnám, ez az ára az ittlétnek – nem telik másra, és nem is szeretnék többet foglalkozni ezzel. Három menü követi egymást: tészta pestoval, virsli mustárral vagy ajvárral – és egy előre pácolt grillhús (szűzérmének nézem) – amelyből kb. egy métert vettem érkezéskor, és még mindig van. Érdekes mód curryvel és korianderrel pácolták – ebből tésztás napokon egy esti grillezésre is futja. Ecetes, édes uborkával. (erről még lesz szó)

mindennapibergman4

A estebédet sör kíséri – ebből van 3,5 fokos old prága (Staropramen) és egy 5,2 fokos svéd bivaly, a Smaland. Ha jót írtam aznap, akkor Staropramen (muszáj valamivel ösztönözni az alkotó munkát).

mindennapibergman5

Utána jön a hosszú út az éjszakába – fél egykor még dereng az ég alja – ezt a 3-4 órát egy jófajta venetoi vörössel, Appassimentoval töltöm. A sör kb. 400 forint, a 3 literes borbox kb. 3500,- (rendelésre, új faroi barátaimtól)

És hogy miért a cím? Mert mindez a szerény bacchanália napi 200 koronából kijön, ami pont egy Bergman. (A kompozició az osztrák-magyart köszönti)

mindennapibergman6

Holnap A KÉK TŰZ avagy Bergman műszerei

Itt az összes részt olvashatod.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top