+ Történelem

Tanösvényen ismerkedhetsz meg családok történetével

erdő

Hétállomásos tanösvényen, egy képzeletbeli család történetén keresztül mutatja be a pilisszentiváni németek múltját a település helyhatósága, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata és a helyi német nemzetiségi önkormányzat a Pest megyei községben.

Hétállomásos tanösvényen, egy képzeletbeli család történetén keresztül mutatja be a pilisszentiváni németek múltját a település helyhatósága, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata és a helyi német nemzetiségi önkormányzat a Pest megyei községben.

Klencsák István, a nemzetiségi önkormányzat elnöke elmondta: a képzeletbeli család hét tagja – Stefan, Katalin, Nikolaus, Ignaz, Theresia,Walter és Anna – táblák, történetek, feladatok segítségével villant fel érdekes momentumokat a pilisszentiváni németek életéből és vezeti végig az érdeklődőket a múlton.

Az út végére a látogató felfedezheti azt is, hogy minden német nemzetiségi településnek megvan a maga saját identitása, különlegessége, amely azonban gyakran nem tudatosul

– tette hozzá. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának egyik fontos célja, hogy a kulturális örökséget modern eszközök segítségével, az érdeklődést felkeltve örökítse tovább. Ennek egyik formája az a két német nemzetiségi tanösvény, amely a baranyai Sombereken és a Pest megyei Pilisszentivánon valósult meg, ez a két falu adott otthont az országos német önkormányzat egy-egy (északi és déli) próbaprojektjének.

Ezekben a projektekben egy Németországban már bejáratott, Magyarországon azonban kevéssé ismert és alkalmazott helyi közösségfejlesztő módszer segítségével kívánják elérni, hogy a településen működő intézmények és szervezetek fokozottabb együttműködéssel közös, maradandó és értékes dolgot teremtsenek. A sikeres megvalósuláshoz elengedhetetlen a települési önkormányzat támogató hozzáállása, Pilisszentivánon pedig fontosnak tartották az elődök hagyatékának megőrzését, az örökség tiszteletét és gondozását. A történetek, mesék, játékos feladatok, az interaktivitás révén élővé, átélhetővé válik a múlt, nemcsak az ott lakóknak, de az odalátogatóknak is.

A tanösvény minden eleme személyes, családi történeteket használ fel, és a tervek szerint az összegyűjtött anyagot – az interjúkat, fotókat, videofelvételeket – különleges, gyerekek által szerkesztett helytörténeti kiadvány formájában teszik közkinccsé. A körülbelül három kilométer hosszú tanösvény a falu központjából indul, és mintegy másfél órás sétát jelent a múltban és a jelenben, hamarosan pedig elkészül a két új német nemzetiségi útvonal közös honlapja is.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top