+ Irodalom

A kamaszos kegyetlenség évtizedek múltán is visszaüthet

A megmagyarázhatatlannak tűnő kegyetlenség mögött is ember rejlik. Emberi érzelmekkel, s olyan motivációval, ami majdnem érthető, akkor is ha elfogadhatatlan. Chris Carter: Kivégzés.

Chris Carter: KivégzésGeneral Press Könyvkiadó, 2016 – fordította Őri Péter – 356 oldal, puha kötés – ISBN 978-963-643-870-8

Mit tennél, ha a legdurvább rémálmaiddal kellene szembenézned úgy, hogy közben tudod, hogy esélyed sincs túlélni a tortúrát, amit a gyilkos direkt Neked eszelt ki? Mit tennél, ha életed utolsó percében ráébrednél arra, hogy mindezt saját rég elfeledett bűneid miatt kapod?

Chris Carter véresen kegyetlen krimijét olvasva ilyen és ehhez hasonló kérdések tömege borzolja az Olvasó idegeit. A Kivégzés című regény két nyomozója, Robert Hunter és Carlos Garcia egy olyan sorozatgyilkos után nyomoz, aki módszerét úgy változtatja, hogy nem is lehetne összekötni a gyilkosságokat, ha maga a gyilkos nem tenné ezt meg: az egyik áldozat vérével fest sorszámot a következőre! Sőt, ha valamiért a számot a rendőrök nem veszik észre, akkor igyekszik ezt a „nyomozói hibát” utólag korrigálni. (Itt beleolvashatsz a regénybe.)

A – regény egyik nyomozójához hasonlóan – Brazíliában született Chris Carter, aki – a nyomozópáros másik tagjához hasonlóan – kriminál-pszichológusként is dolgozott, hosszú úton hajszolja végig az Olvasót. A rendőröknek először arra kell rájönniük, hogy mi mozgathat egy olyan elkövetőt, akinek tetteit csak a brutalitás mértéke köti össze. Aztán, a múltat feltárva azt is meg kell érteniük, hogy miért várt két évtizedig az ismeretlen gyilkos arra, hogy bosszút álljon a kamaszkori sérelmekért. A lebilincselően izgalmas nyomozásban ráadásul szerepet kap a természetfeletti is. (Pedig a regényíró Chris Carter nem  az X-aktákat jegyző Chris Carterrel.) A gyilkos utáni hajsza során az Olvasó szembetalálhatja magát az összes olyan „összetevővel”, amitől egy krimi igazán feszültségteli olvasmány lehet, ugyanakkor az író úgy rendezi ezeket a toposszá vált elemeket, hogy az utolsó pillanatig nem tudható, hol és hogyan fognak összeérni a szálak. Sőt, a regény kétharmadánál az nyomozók csak azt tudják, hogy kilenc napon belül fel kell göngyölíteniük az ügyet:

A nyomozás eddig semmi eredményt nem hozott. Komoly nyomot nem találtak, és a feltételezéseiket is egy tizenhét éves lány látomásaira és arra a kevésre alapozzák, amire eddig bukkantak

– olvashatjuk a 233.oldalon, s gyakorlott krimi-olvasóként tisztában kell lennünk azzal, hogy a megoldást a maradék oldalak rejtik. Az már tényleg csak bónusz – a nyomozóknak és az Olvasóknak is –, hogy egy másik ügyet is sikerül felgöngyölíteni!

A Kivégzés a második Chris Carter regényeinek sorában (az elsőt még az Ulpius adta ki), s ha azt vesszük, hogy eredetileg 2010-ben jelent meg, és azóta a szerző minden évben előrukkolt egy-egy új kötettel, akkor még várhatnak ránk meglepetések.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top