x

Régészek óriási emlékművet találtak Petránál

petra

Petra ősi városa régóta foglalkoztatja a régészeket, a vörös kőbe vájt sírokat pedig a világ egyik hét csodájaként tartják számon. A kutatók ezidáig még nem tárták fel a különleges város minden titkát, így az továbbra is tart meglepetéseket. Erre szolgált most példával Kristin Romey beszámolója is a National Geographicban, ugyanis a várostól alig 800 méterre rátaláltak egy hatalmas, olimpiai versenymedence méretű emelvényre.

Petra-New-discovery-3.ngsversion.1465412587544.adapt.536.1

A Bulletin of the American Schools of Oriental Researchben publikált kutatást egy egyszerű kérdés motiválta: hogyan tudták nabateusok így átalakítani a tájat Petrában és környékén? Hogy közelebb kerüljenek a kérdés megválaszolásához, a kutatók minden lehetséges technikai eszközt bevetettek a műholdfelvételektől kezdve a drónokig. A régészeknek eleinte eszükbe sem jutott, hogy a már feltérképezett helyszíneken túl is kutakodjanak. A műholdas felvételekhez különböző szűrőket használtak, amik olyan dolgokat is kiemeltek, amik a szabad szemmel nem volnának láthatók. Így akadtak rá mintegy véletlenül a kb. 50-szer 50 méteres építményre (ami máskülönben hosszában felel csak meg egy versenymedencének, széltében annak duplája).

A kutatók feltételezése szerint az emelvény szertartások színhelyéül szolgálhatott az időszámításunk előtti második század környékén. Petra karaván városként olyan központi hely volt az ókori világban, ahol a keletről származó különböző javak, mint például fűszerek, textíliák, vagy tömjén cseréltek gazdát. A város hétköznapi működése ugyanakkor nem állt meg a templomok küszöbén, a vallási rítusok feltételezhetően összekapcsolódtak ezekkel a tevékenységekkel. A most megjelent kutatás szerint ebben játszatott szerepet a most feltárt emelvény, aminek pontos funkciója azonban továbbra is rejtély.Nincs hozzászólás

Írd le a véleményed!