+ Színház

Különös érzés becsületes országban élni

Különös, mert természetes. Nem zárom le a biciklit, nyitva hagyom az ajtót, leugrom a tengerhez és a kerti asztalon marad a laptopom az orgonák alatt. – írja Kiss Csaba svéd túrájáról.

ÄGG, az útonálló

Írta: Kiss Csaba

Különös érzés becsületes országban élni.

Különös, mert természetes. Nem zárom le a biciklit, nyitva hagyom az ajtót, leugrom a tengerhez és a kerti asztalon marad a laptopom az orgonák alatt.

Egyetlen útonállóval találkoztam egy hét alatt: ÄGG-gel.

Amerikai szomszédaim – a 9. századi viking kamaszlány kalandjainak ötödik kötetét író Octavia, és férje, a pipacsok krónikása, Jonathan – már első nap figyelmeztettek rá. Ha Hammars-ból Damba-ba megyek, az első útszűkületnél ott fog várni ÄGG.

Szívem a torkomban dobogott. Nyomtam a pedált, és figyeltem a tájat. Hopp – útszűkület. Ez az. Írja is, hogy ÄGG. Megállok, keresem a gazembert. Hol vagy ÄGG?

Ott áll nem messze az útszűkülettől. Háta, mint a szekrény (hűtőszekrény). És írja is rajta, hogy ÄGG – mint egy narcisztikus tetoválás.

Szóval te vagy az? ÄGG, az útonálló.

Odaléptem hozzá, kinyitottam az ajtaját. És ott voltak az agg-ek, vagy negyvenen. Darabja 4 korona (kb. 130 ft) Mellettük csinos tartók, félbevágott tejesdobozból. A tejes tojás-doboz. Hogy ne menjen kárba semmi. És egy piros fedelű skatulyán (ez lehetett ÄGG lelke) írta, hogy CASSA. Ha abba beleteszed az agg-szer 4 koronát, megmarad az életed is, a becsületed is. Ilyen egyszerű.

Öt tojást vettem, a legszebbeket. Potom 20 korona. Becsuktam az ajtót, és ÄGG békésen szunnyadt tovább egy rozzant cadillac árnyékában. Melynek kulcsai a zárban voltak. Kívülről.

agg 4

Ki érti a svédeket? Ezek sportot űznek a becsületből, svédül: ÄRA

Tekertem a damba-i lejtőn, és egy régi Bizottság szám fütyörészett bennem (szövege kvázi) „mi ünnepnapokon is a fürdőszobában ebédelünk, és nincs más a tányéron, csak a karakter, csak a karakter – erre nagyon vigyázz.”

Itt az összes részt olvashatod.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top