+ Építészet

Kétségek merültek fel az újabb Tutanhamon-sírokkal kapcsolatban

Az újabb radarvizsgálatok letörni látszanak a régészek és nagyközönség lelkesedését egyaránt

Magas fokozatba kapcsolt a PR-gépezet Kairóban. Folyamatosan nőtt a feszültség tavaly nyár óta, amikor is az egyiptológus Nicholas Reeves előállt legújabb elméletével, miszerint Tutanhamon sírjában újabb kamrákra bukkant. Az antikvitásokért felelős egyiptomi miniszter azonnal sajtókonferenciát hívott össze, ahol radarképekkel igyekeztek alátámasztani Reeves állítását.

Dr Mamdouh Eldamaty, egyiptomi antikvitásokért felelős miniszter a sajtókonferencián

Dr. Mamdouh Eldamaty, egyiptomi antikvitásokért felelős miniszter a sajtókonferencián

A hír azonnal be is járta a világsajtót, és egyre fokozódott az elbizakodottság, újabb, eddig feltáratlan kamrákra bukkantak. Áprilisban újabb scanvizsgálatokat kezdtek a Királyok völgyében. Az új vizsgálati eredmények azonban nem hogy nem támasztották alá Reeves állítását, de egyenes cáfolják azokat.

Reeves tanulmánya szerint ugyanis az eddig feltárt építészet struktúrák arra utalnak, hogy a falakban kell még lenniük átjáróknak. A legfrissebb radaros kutatást a National Geographic megbízásából egy mérnök végezte. Két különböző frekvencián, órákon keresztül készített 40 scant készített. Az így készült képeket több egymástól független szakértő is megvizsgálta, és mind arra jutottak: újabb kamráknak nyoma sincs. A geofizikus Dean Goodman elmondta, ha valahol a falakban üres terek lennének, akkor sokkal erősebbek lennének a visszaverődő hullámok. Ezek azonban teljes mértékben hiányoznak. Így ki lehet jelenti: ki van zárva, hogy eddig feltáratlan kamrákra bukkanhatnánk a királyi sírban.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top