+ Fotó

Megvan a Hemző Károly-díj nyertese

A Hemző Károly-díjra – amelyet két éve alapított Lajos Mari – harmincöt év alatti határon túli és anyaországi magyar fotográfusok pályázhattak. A Hemző Károly-díjat az a fotográfus nyerheti el, aki szellemiségében és szakmai minőségben Hemző Károly munkásságához méltó műveket hozott létre a kiírást megelőző évben.

Mohai Balázs, az MTI/MTVA fotóriportere vehette át a Hemző Károly-díjat Együtt szép című sorozatáért pénteken a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Házban.

Mohai Balázs nyertes anyaga egy Down-szindrómás párról szól, amelynek mindennapjait másfél éve fotózza. A pár felügyelettel, de egészen önállóan képes élni az életét.

Szerencsére befogadó emberekre találtam, mert megengedték, hogy ott legyek mindenhol, a reggeli ébredéstől a munkáig

– mondta Mohai Balázs. A munkát a következő években is folytatni fogja, és megörökíti majd a pár esküvőjét is.

A díjat alapító Lajos Mari, Hemző Károly fotográfus özvegye kiemelte, hogy a magyar fotográfia dúskál a tehetséges fiatalokban, így a zsűrinek nagyon nehéz dolga volt.

Szarka Klára, az elismerést odaítélő kuratórium titkára:

A tizennégy jelölt közül idén a rendkívül erős mezőny miatt nem öt, hanem hat döntőst választottak ki; a legjobbak közé Hirling Bálint, Kállai Márton, Mohai Balázs, Pályi Zsófia, Stiller Ákos és Végh László került be.

A Hemző Károly-díjra – amelyet két éve alapított Lajos Mari – harmincöt év alatti határon túli és anyaországi magyar fotográfusok pályázhattak. A Hemző Károly-díjat az a fotográfus nyerheti el, aki szellemiségében és szakmai minőségben Hemző Károly munkásságához méltó műveket hozott létre a kiírást megelőző évben.

Az elismerés kollekcióra, illetve egyetlen képsorozatra is megítélhető. A zsűri olyan fotográfiákat várt, amelyek Magyarországon vagy magyarlakta területeken készültek a mindennapi életről, a művészet, tudomány, sport, szabadidő, a privát élet történéseiről.

Mohai Balázs, az MTI/MTVA fotóriportere, a Hemző Károly-díj idei nyertese (k), valamint Stiller Ákos, a HVG (b) és Végh László, a Magyar Nemzet fotóriportere (j), a pályázat finalistái a díjátadón a Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Házban 2016. június 10-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Mohai Balázs, az MTI/MTVA fotóriportere, a Hemző Károly-díj idei nyertese (k), valamint Stiller Ákos, a HVG (b) és Végh László, a Magyar Nemzet fotóriportere (j), a pályázat finalistái a díjátadón a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Házban 2016. június 10-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A Hemző Károly-díj odaítéléséről a tanácsadó testület jelölései alapján a kuratórium tagjai döntenek. A kuratórium elnöke Lajos Mari, az alkotó özvegye, titkára Szarka Klára, az életmű szakmai gondozója, tagjai pedig Salvarani Zsófia, Korniss Péter és Bánkuti András.

A pénzjutalommal és oklevéllel, valamint kiállítási lehetőséggel járó elismerést első alkalommal Hajdú D. András kapta meg, tavaly pedig Móricz-Sabján Simon lett a nyertes, akinek képeiből jelenleg a Magyar Fotográfusok Házában látható tárlat.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top