+ Irodalom

Ír írónő lett a legjobb, angol nyelven alkotó szerző

A zsűri által friss új hangként aposztrofált író könyve arról szól, hogy milyen hatással van egy gyilkosság öt aszociális ember életére, akik a pénzügyi válságban összeroppant Írország társadalmának peremén élnek.

Az ír Lisa McInerney nyerte idén az angol nyelven alkotó női szerzőket jutalmazó Baileys Women’s Prize for Fiction rangos brit irodalmi díjat The Glorious Heresies című debütáló regényéért.

A zsűri által “friss új hangként” aposztrofált író könyve arról szól, hogy milyen hatással van egy gyilkosság öt aszociális ember életére, akik a pénzügyi válságban összeroppant Írország társadalmának peremén élnek. A szereplők közt van egy gengszter, egy szexmunkás, egy véletlenül gyilkossá lett ember és egy 15 éves drogdíler.

A karakterek egy része már évek óta a fejemben volt

– mondta McInerney, hozzátéve, hogy az általa ábrázolt munkásosztálybeli emberek közelebb állnak a főáramlathoz, mint azt az olvasók gondolnák.

McInerney először az ír munkásosztály életéről szóló blogjával hívta fel magára a figyelmet. A frissen kitüntetett szerző, aki blogját Sweary Lady álnéven írta, öt másik brit, ír és amerikai finalistát maga mögé utasítva vette át az elismeréssel járó 30 ezer font (12 milló forint) pénzjutalmat és egy bronzfigurát a londoni Royal Festival Hallban rendezett szerdai ceremónián.

A zsűri elnöke, Margaret Mountford méltatásában kiemelte, hogy

a The Glorious Heresies humoron és remek történetmesélésen keresztül enged bepillantást az élet legsötétebb oldalába.

Az eredetileg Orange Prize for Fiction néven alapított díjat, amely a közelmúltban kapta a Baileys Women’s Prize for Fiction nevet legújabb szponzora után, 1996-ban hozták létre. A tavalyi győztes Ali Smith How to be Both című regénye volt.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top