+ Irodalom

A József Attila Kört is tönkre teszi a kormány szándékosan romboló kultúrpolitikája

Az aránytalan forráselosztásban a Kerényi Imre-féle sorozatvízió több mint 300 millió forintból működhet, míg a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. 150 milliós támogatással, a Magyar Művészeti Akadémia pedig 10 milliárdos költségvetésből gazdálkodhat.

A folyamatosan csökkenő működési támogatások és a finanszírozási környezet okozta problémák következtében megszűnés fenyegeti jelenlegi formájában a József Attila Kör Irodalmi Egyesületet (JAK) – közölte a szervezet elnöke, Gaborják Ádám kedden Budapesten.

A mindenkori pályakezdő irodalmárokat érdekében 1989 óta működő szervezet a felelős minisztériumtól 2014-ben 1,7 millió, 2015-ben 1 millió forintot kapott működési költségekre, ez az összeg idén 760 ezer forintra csökkent. A májusban megítélt idei támogatás a tizedét sem fedezi a JAK éves 9-10 millió forintos működési jellegű kiadásainak, amely 2015-ben a bérköltségek nélkül is mintegy 3,6 millió forintra rúgott.

Ugyan a szervezetnek a vonatkozó jogszabály értelmében a működési költségeket a tagdíjakból kell finanszíroznia, ehhez a JAK mintegy 300 rendes tagjának legkevesebb évi 40 ezer forintot kellene befizetnie, amire a pályakezdés nehézségei mellett nyilvánvalóan nem képesek – hangsúlyozta Gaborják Ádám, megjegyezve, hogy a JAK a négy reprezentatív írószervezet közül már korábban is legalább másfélszer-kétszer kevesebb támogatást kapott. A szervezet az elmúlt években többször is jelezte a problémát az illetékes minisztériumnál, mindeddig eredmény nélkül.

Nehezíti a JAK helyzetét, hogy a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) jelenlegi szabályrendszere, jogi környezete nem ad lehetőséget elegendő működési költség elszámolására, miközben egyébként is folyamatosan csökkennek a pályázati források – vélte a JAK elnöke, aki megemlítette a Márai-program leállását, valamint azt is, hogy az NKA idén nem írt ki pályázatot a könyvheti pavilonbérlés támogatására.

Gaborják Ádám szerint rendkívül aránytalan a források elosztása: miközben szervezetek és folyóiratok szűnnek meg a támogatási pénzek csökkentése miatt, „a Kerényi Imre-féle sorozatvízió” több mint 300 millió forintból működhet, míg a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. 150 milliós támogatással, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) pedig 10 milliárdos költségvetésből gazdálkodhat.

Mindezek miatt tervezhetetlen az egyesület pénzügyi háttere – hangsúlyozta Gaborják Ádám, aki hozzátette: ha nem történik javulás a szervezet helyzetében, a JAK jelenlegi formájában legfeljebb év végéig tud fennmaradni. A pénzügyi nehézségek miatt nem fognak tudni honoráriumot fizetni, megszervezni a hagyományos műfordítói táborukat és nem tudják teljesíteni a külföldi partnerszervezetekkel közös együttműködéseiket, valamint megszűnhet a több mint két évtizedes múltra visszatekintő, a fiatal pályakezdők egyik legfontosabb fórumának számító JAK-füzetek sorozat is.

Kérdésre elmondta azt is: a stabil pénzügyi háttér biztosításához jelenleg legalább 2-3 millió forint pluszforrásra lenne szüksége a szervezetnek.

Ezzel kapcsolatban Kassai Zsigmond, a JAK titkára megjegyezte: kétmillió forintos azonnali támogatási igénnyel fordultak a minisztériumhoz, erre azonban egyelőre nem érkezett érdemleges válasz.

Természetesen a JAK nem várja el, hogy teljes egészében az állam tartsa el, például tavaly csaknem 600 ezer forint adományt gyűjtöttek össze a szervezet működési költségeinek fedezésére – fűzte hozzá Kassai Zsigmond. A gyűjtést folytatják a JAK könyvheti pavilonjánál és online is, emellett igyekeznek más pályázati forrásokat keresni az irodalmi szervezet megmentése érdekében.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Kara Kozgun szerint:

    József Attila: Ars poétika

    Te ne alkudj, te legyél boldog!
    Másként akárki megaláz,
    Megjelölnek pirosló foltok,
    Elissza nedveid a láz!

    A mindenséggel mérd magad!
    Te sziszegve se szolgálj aljas,
    Nyomorító hatalmakat!

    S ha táborokba gyűlt bitangok
    Versed, híveit üldözik,

    József Attila ma 2,!

    Nincs életem, nincsen jövőm,
    FIDESZ kormány, a szemfedőm!
    Uralmukba ma, bele döglöm
    És nem holnap, most rögtön!
    Keresek, munkát, kenyeret!
    Ezt hazámba, hogy nem lelek,
    El kell innen, bánat menni!
    Nem akarok, koldus lenni!
    Itt nincs számomra más!
    Lopás, csalás, megj, uzsorás!
    Nem adnak bért, házfedelet
    Hová hajtom, buta fejemet!
    Eltűrőm még, miért, meddig?
    Ez az ami, el keserít!
    Meddig még, a türelem
    Aljas banda, teszi velem,

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top