+ Életmód

Templomot csinálnak egy közlekedő villamosból

A mozgó templomban kereszt és orgona is lesz, és az emberekkel a cseh katolikus egyház vezető képviselői fognak beszélgetni a vallásról és a kereszténységről.

Mozgó templomként fog működni pénteken, június 10-én, a templomok éjszakáján egy prágai villamos.

A prágai egyházkerület a 22-es számú villamos útvonalát választotta ki erre a célra. A mozgó templomnak berendezett szerelvény este 18:00 és 22:00 óra között fog közlekedni a cseh főváros nyugati és keleti része, a Malovanka és a Cehovo námestí megállók közötti útvonalon. A speciális villamos a járat száma helyet a NK (Noc Kostelu-templomok éjszakája) kezdőbetűivel lesz megjelölve és bárki felszállhat rá – közölte Michal Nemecek páter, az egyházi szervezők képviselője.

A mozgó templomban kereszt és orgona is lesz, és az érdeklődőkkel a cseh katolikus egyház vezető képviselői fognak beszélgetni a vallásról és a kereszténységről. A prágai püspökség előzetes közlése szerint Dominik Duka, prágai érsek, a cseh katolikus egyház feje személyesen is részt kíván venni az akcióban, ahol érdeklődés esetén közös imára is lehetőség nyílik.

Csehországban idén nyolcadik alkalommal szervezik meg a templomok éjszakáját, amelybe az előzetes adatok szerint mintegy 1600-1700  templom kíván bekapcsolódni. Prágában 315 templom jelezte, hogy programot készít erre az estére. A legnagyobb érdeklődés általában a zenei programokat kíséri.

Az idei programban a hagyományos egyházi zene mellett teret kap a dzsesz és más zenei irányzatok is

– mondta Michal Nemecek.

Tavaly 1483 templom kapcsolódott be az akcióba, s a templomokat majdnem félmillió személy kereste fel.

Nagy örömömre szolgál, hogy ezekkel a rendezvényeinkkel azokat is sikerül megszólítanunk, akik máskülönben nem tartoznak a templomok rendszeres látogatói közé

– nyilatkozta a prágai érsek.

A 10,5 milliós Csehországban a legutóbbi népszámláláskor (2011) a lakosság mintegy kétharmada hivatalosan is ateistának vallotta magát.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Népszerűek

To Top