+ művészet & politika

Egy koncertjét már biztosan lemondja a Fesztiválzenekar

Budapesti Fesztiválzenekar

Habár a Fővárosi Közgyűlés mindenféle egyeztetés nélkül 77%-kal vágta meg a a Budapesti Fesztiválzenekar büdzséjét, a zenekar végül csak egy koncertet mond le. Ugyanakkor viszont több más programot is le kell mondaniuk.

A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) vezetősége megvizsgálta, hogy a csökkentett támogatás miatt rendelkezésére álló forrásból mely koncertek, turnék és egyéb projektek lemondása vált szükségessé. A veszélyeztetett hangversenyek listáját Fischer Iván, a BFZ zeneigazgatója korábban egy videóüzenetben tette közé.

Mivel a Külgazdasági és Külügyminisztérium kultúrdiplomáciai szempontból nagy jelentőségűnek tartja a Budapesti Fesztiválzenekar külföldi koncertjeit és kipótolja a balti államokba tervezett turné 60 millió forintos deficitjét, a zenekar elutazhat a nagy presztízsű fesztiválokra, Vilniusba, Rigába, Szentpétervárra és Ravennába.

Ivan Fischer Photo: Marco Borggreve

Ivan Fischer
Photo: Marco Borggreve

 

A Müpába tervezett nagyzenekari koncertek közül egyet mondanak le, a 2016 novemberére tervezett koncertet Dmitrij Kitajenkóval. Erről a zenekar tájékoztatta közönségét, a már megvásárolt jegyek árát pedig igény szerint visszatérítik vagy másik koncertet ajánlanak fel helyette, illetve a közönség a visszatérítendő összeggel támogathatja a BFZ veszélybe került ifjúsági programjait.

A 2016/2017-es évadban a BFZ nem tudja finanszírozni a szezonkezdéshez szorosan hozzátartozó iskolaopera megrendezését, amelyet az eredeti tervek szerint tíz budapesti és környékbeli oktatási intézménybe vittek volna el ingyenesen.

A BFZ emellett visszatér korábbi gyakorlatához és az évi három helyett ismét csak két Közösségi Hetet szervez, az elsőt áprilisban, a másodikat júniusban tartják.

A Fesztiválzenekar nemzetközi támogatásgyűjtő kampányt indít a partneriskolái számára ingyenesen biztosított Hangszerkóstoló sorozat megszervezésére, valamint az egyik legnépszerűbb koncertsorozat, a fiatalok számára életre hívott Midnight Music folytatásához. Ahhoz, hogy e programok 2016 őszén folytatódhassanak, a zenekarnak augusztus 10-ig kell előteremtenie a szükséges összeget.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top