+ Zene

Már szavazhattok a Hans Sachs-díjra

A díj A nürnbergi mesterdalnokok című opera főszereplőjéről kapta a nevét: Hans Sachs, az eredetileg cipészmesterként dolgozó drámaíró és dalszerző valóságos történelmi személyiség volt.

A Müpa 2013-ban, Richard Wagner születésének bicentenáriuma alkalmából indította el kezdeményezését, amellyel zenekritikusok munkáját kívánja elismerni. A Hans Sachs-díjat azóta minden évben olyan kritikus kapja, akinek munkáját a szakmai zsűri előválogatása után a közönség találja a legjobbnak.

A díj A nürnbergi mesterdalnokok című opera főszereplőjéről kapta a nevét: Hans Sachs, az eredetileg cipészmesterként dolgozó drámaíró és dalszerző valóságos történelmi személyiség volt, a 16. században élt és alkotott, több ezernyi dalt hagyva hátra az utókorra. Wagner operájában Hans Sachs a műalkotások megítélésének szabályait feszegeti, rávilágítva ennek a tevékenységnek a kultúránkban betöltött fontos szerepére.

A zsűri – Csengery Kristóf, költő, zenekritikus, szerkesztő, Fábri Péter, író és Keresztury Tibor író, a Litera.hu főszerkesztője – az elmúlt évben született több száz kritikából választotta ki az idei jelölteket azon szempontok alapján, hogy az írás mennyire alapos és informatív mind az előadott műveket, mind az előadókat illetően, illetve a személyes benyomások mellett a zenei szakmai szempontok is érvényesülnek-e benne. Ezek alapján a 2016-os Hans Sachs-díj jelöltjei: Bozó Péter, Kondor Kata, Malina János, Molnár Szabolcs, Rákai Zsuzsanna, Szitha Tünde és Turi Gábor.

A kritikákra 2016. június 15-ig szavazhat a közönség a Müpa honlapján.

A szavazók között a Müpa két belépőt sorsol ki a Fischer Ádám vezényelte Wagner: A nürnbergi mesterdalnokok című előadására, amelynek időpontja 2016. június 26. 16:00 óra. Az ünnepélyes díjátadásra az előadás első szünetében kerül sor.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top