+ Történelem

Földön kívüli fémből készült Tutanhamon tőre

Tutanhamonnak, a 18 évesen elhunyt gyerekfáraónak ráadásul nem ez volt az egyetlen ritka ékszere: szkarabeusznyaklánca valószínűleg szilíciumüvegből készült. Ezt az anyagot egy másik, líbiai sivatagba lezuhant meteorit hozhatta létre, amikor megolvasztotta a homokot.

A Pisa University olasz kutatói és a kairói egyiptomi múzeum régészei a röntgensugaras spektrofotometria állapították meg a kés összetételét, így az nem sérült meg a vizsgálatban. A pengében lévő vas nagy százalékban tartalmaz nikkelt, nyomokban kobaltot, foszfort és más anyagokat, amikből úgy tűnik, hogy a tőr eredeti anyaga a Földön kívülről való. A konkrét összetétel alapján a pontos, környéken megtalált meteoritot is be tudták azonosítani a régészek.

Daniela Comelli kutató a Discoverynek elmondta, hogy a tőr a nikkel- és kobalttartalma alapján a Kharga meteroitból való, amit 2000-ben találtak meg a Mersa Matruh nevű mészkőfennsíkon, a tengerparton, 150 mérföldre nyugatra Alexandriától, Egyiptom második legnépesebb városától.

A meteoritok fémjeiből készült tárgyakat az ókori Egyiptomban nagyon értékesnek tartották. Tutanhamonnak, a 18 évesen elhunyt gyerekfáraónak ráadásul nem ez volt az egyetlen ritka ékszere: szkarabeusznyaklánca valószínűleg szilíciumüvegből készült. Ezt az anyagot egy másik, líbiai sivatagba lezuhant meteorit hozhatta létre, amikor megolvasztotta a homokot.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top