+ Irodalom

Sok évtizedes működés után megszűnhet a József Attila Kör

jak-tábor

A helyzet megoldása érdekében többször is kérelemmel fordultak a felelős minisztériumhoz az írószervezetek működési támogatása vagy a pályázati rendszer átalakítása miatt. Idén külön azonnali támogatást kérelmeztek a szervezet fizetésképtelenségének megakadályozása érdekében. Kéréseik mindezidáig érdemi válasz nélkül maradtak.

A József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) több évtizede végzi érdekképviseleti tevékenységét a kortárs fiatal irodalom területén. A folyamatosan csökkenő működési támogatások és a finanszírozási környezet okozta problémák miatt mára a működésképtelenség szélére sodródott, s ezzel veszélybe került a fennmaradása.

A szervezet a többi reprezentatívnak tekintett írószervezet közül évek óta a legalacsonyabb minisztériumi támogatást kapja. Ráadásul az éves támogatások rendre ősszel érkeztek meg, így komoly nehézségeket okozott a mindennapi finanszírozási háttér bizonytalansága. A JAK 2014-ben 1.700.000 Ft, 2015-ben 1.000.000 Ft, 2016-ban pedig mindössze 760.000 Ft működési támogatásban részesült az állami költségvetésből. Ez az összeg a szervezet minimális működési kiadásainak alig 10%-t fedezi.

Tisztában vannak azzal, hogy egy civil művészeti szervezet fenntartása nem állami feladat. Az egyesületeknek a jogszabály szerint a működési költségeket a tagdíjakból kellene finanszíroznia. Ahhoz, hogy a JAK minimális működése tagdíjakból biztosítva legyen, minden egyesületi tagtól legkevesebb évi 40.000 Ft tagdíj befizetésére volna szükség. Egy olyan közhasznú egyesület esetében, amely reprezentatív szakmai szervezetként az állam jóváhagyásával a legfiatalabb művészek támogatására kötelezte el magát, ilyen magas tagdíj meghatározása és beszedése nem lehetséges. Fiatal tagjaik a művészi pályakezdés nehézségei mellett ilyen terhet nem tudnak vállalni.

A helyzet megoldása érdekében többször is kérelemmel fordultak a felelős minisztériumhoz az írószervezetek működési támogatása vagy a pályázati rendszer átalakítása miatt. Idén külön azonnali támogatást kérelmeztek a szervezet fizetésképtelenségének megakadályozása érdekében. Kéréseik mindezidáig érdemi válasz nélkül maradtak.

A JAK két és fél évtizede eltökélte, a legfontosabb feladata lesz a fiatal alkotók menedzselése, pályakezdésük segítése, a pályájuk elején járó szerzők munkájának támogatása, számukra bemutatkozási, publikálási lehetőségek teremtése hazai és nemzetközi szinten egyaránt. Az egyesület vállalkozott továbbá a kortárs irodalom helyzetének, eredményeinek vizsgálatára és kutatására, a kortárs magyar irodalom külföldi megismertetésének elősegítésére, a magyar és a világirodalom párbeszédének fejlesztésére. Tagjaik valamennyien professzionális szakemberek a magyar nyelvterület egészéről, elismert alkotók és számos rangos szakmai díj tulajdonosai.

Az elmúlt évtizedek folyamatos munkája most megszakadhat. A JAK életében felmerülő súlyos probléma szorosan összefügg azzal a sajnálatos tendenciával, hogy a kortárs irodalom az állami támogatások terén a többi művészeti ághoz képest is rendkívüli mértékben alulfinanszírozott, s ezzel gyakorlatilag a folyóiratok révén is élő szakmai műhelyek, fontos szellemi központok lehetetlenülnek el.

Természetesen továbbra is próbálják megtalálni a megoldást, új pályázati forrásokat keresnek, és más szervezetekhez hasonlóan támogatásokat igyekszenek bevonni.

2016. június 1.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top