+ Képzőművészet

20 éve készültek a világ legnagyobb Bosch-kiállítására – Megnyílt!

Bosch műveit még mindig rejtély övezi, kutatók és laikus nézők állnak értetlenül a hatalmas szín- és részletgazdag vásznak előtt, amelyek semmihez nem fogható látomásokat vetítenek elénk.

Az eddigi legteljesebb tárlatot állította össze Hieronymus Bosch (1450-1516) életművéből a madridi Prado múzeum a németalföldi festő halálának 500. évfordulója alkalmából. A világ több neves múzeumának közreműködésével készült kiállítást hétfőn nyitotta meg a spanyol fővárosban a királyi pár és Beatrix volt holland uralkodó.

A Prado már húsz éve készül erre az eseményre, egyebek mellett azzal, hogy a saját gyűjteményük – amely a világon a legtöbb Bosch alkotást tartalmazza – darabjai közül sokat restauráltak. Így például a Királyok imádása című híres triptichont.

Királyok imádása

Királyok imádása

A több mint ötven alkotást felvonultató kiállításon huszonegy festmény és nyolc rajz származik a Spanyolországban El Bosco néven ismert mestertől, a többi alkotás annyiban köthető hozzá, hogy vagy az ő műhelyéből került ki, vagy valamely kortársának munkája. Mindezek a kurátorok szerint segítenek megismerni a kort, amelyben élt, és annak művészetét.

Miguel Zugaza, a Prado igazgatója szerint még soha sehol nem gyűjtöttek össze és mutattak be ennyi eredeti művet Hieronymus Boschtól. Ezzel a nagyközönség mellett a kutatók számára is lehetőséget nyújtanak arra, hogy összességében tanulmányozzák a műveket, hogy

megpróbálják jobban megérteni a művészt, aki még mindig rejtély.

A fennmaradt életmű 75 százalékát tekinthetik meg a látogatók május 31-től szeptember 11-ig a spanyol fővárosban, ahol az év egyik legjobban várt kulturális eseményének számít az El Bosco kiállítás.

A nagy hatású reneszánsz németalföldi művész álomszerű műveit hét szekcióra osztották tematika szerint, mivel Bosch sosem dátumozta képeit, így a kronológiai sorrendet nehezen lehetett volna megvalósítani.

Külön rész foglalkozik leghíresebb művével, a Gyönyörök kertjével, amely egy hármas oltárkép, egy-egy behajtható szárnnyal. A fára olajjal festett, rendkívül színgazdag triptichont most először mutatják be úgy, hogy körbejárható, ezáltal látható a hátulja is.

A gyönyörök kertje

A gyönyörök kertje

A 11,8 méterszer 6,4 méteres alkotás középső táblája a földi gyönyörök kertje, a bal oldali tábla a paradicsom, a jobb oldali a pokol ábrázolása. Ha a szárnyakat becsukják, a külső oldaluk alkotta kép Istent mutatja a világ teremtésekor: a buborékba zárt Föld fekete-fehér és lapos.

Egy kis elemzést láthattok a videón, amelyen a kép részleteit elemzik, és bemutatják a két szélső tábla hátán lévő a teremtés hipnotikus erejű képét is:

A művet korábban reflektográfiai és röntgensugaras vizsgálatoknak vetették alá, amelyek felfedték, hogy a művész eredeti elképzeléseihez képest több változtatást is végzett mielőtt befejezte a művét 1500 körül.

Az 500 éve elhunyt művész tiszteletére Hollandia Bosch-emlékévet hirdetett 2016-ra. Az ott megrendezett 36 műből álló kiállítást több mint 400 ezer ember látta.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top