+ Film

Spielberg: Ne fordítsatok hátat annak, ami fájdalmas!

Egy hősnek gonosztevőre van szüksége, akit legyőzhet, és ti mindannyian szerencsés helyzetben vagytok. Ez a világ tele van szörnyetegekkel. Jelen van a rasszizmus, a homofóbia, az etnikai gyűlölködés és az osztályok közötti gyűlölködés – mondta Spielber a Harvard Egyetem végzőseinek.

Idén Steven Spielberg Oscar-díjas amerikai filmrendező intézett beszédet a Harvard Egyetem végzőseihez.

Egy hősnek gonosztevőre van szüksége, akit legyőzhet, és ti mindannyian szerencsés helyzetben vagytok. Ez a világ tele van szörnyetegekkel. Jelen van a rasszizmus, a homofóbia, az etnikai gyűlölködés és az osztályok közötti gyűlölködés

– mondta a rendező, hangsúlyozva, hogy egy jobb jövő felépítésének záloga a múlt megismerése.

Spielberg felidézte, hogy milyen zaklatások érték gyermekkorában zsidó származása miatt és rámutatott az antiszemitizmus és az iszlamofóbia egyre növekvő jelenlétére. A gyűlölet legyőzésének érdekében a rendező arra buzdította a végzősöket, hogy hallgassák meg mások történeteit és osszák meg a sajátjaikat is.

Ne fordítsatok hátat annak, ami fájdalmas. Elemezzétek és nézzetek szembe vele. Az én célom, hogy két órán át tartó világot teremtsek, a ti feladatotok, hogy olyat, amely örökké tart

– mondta Spielberg, aki maga 2002-ben szerzett diplomát a Long Beach-i Kaliforniai Állami Egyetemen, miután az 1960-as években nem sikerült befejeznie tanulmányait.

A Harvard Egyetem nem fizetett Spielbergnek a beszédért annak ellenére, hogy a nagy presztízsű amerikai egyetemek busás összegeket szoktak kifizetni a diplomaosztóikon felszólaló hírességeknek, akiknek jelenléte presztízst és nyilvánosságot biztosít az intézmények számára.

A Houstoni Egyetem idén például 35 ezer dollárt fizetett a már nyugdíjba vonult Scott Kelly amerikai asztronautának, hogy beszédet mondjon a diplomaosztó ceremóniáján, míg a New Jersey-i Kean Egyetem fejenként 40 ezer dollárért „foglalta le” mindkét felszólalóját.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top