+ Zene

Emléktáblát kapott Ugrin Gábor

Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa elmondta, Ugrin Gábor különleges személyiség volt, egyszerre szigorú és érzékeny pedagógus.

Emléktáblát kapott Ugrin Gábor Liszt Ferenc-díjas karnagy egykori munkahelyén, a budapesti Veres Pálné Gimnáziumban. A 2013-ban elhunyt énektanár, karnagy emléktábláját – egykori gimnáziumi tanítványainak kezdeményezésére – Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész készítette.

Mint azt az emléktáblát felavató Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára a szerdai ünnepség előtt elmondta, Ugrin Gábor különleges személyiség volt, egyszerre szigorú és érzékeny pedagógus, aki „mélyről jövő szeretettel” tanított nemzedékeket hazaszeretetre, emberségre és hitre, és akinek munkássága a mai napig emberek ezreinek életére van hatással.

A miniszteri biztos felidézte: Ugrin Gábor magával ragadó, sodró személyiség volt, aki el tudta érni, hogy a „flegma középiskolások” eljárjanak a tanítás előtti, kora reggeli próbákra, vagy végigállják a délutáni kétórás kóruspróbákat, hiszen a gimnáziumban nem volt olyan terem, ahol a 250 tagú kórust le lehetett volna ültetni.

Ugrin Gábor 1932-ben született Gyulán. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végzett karvezetés szakon 1959-ben. Évekig vezette a Csepeli Munkáskórust, a Tatabányai Bányász Vegyeskart, a Fővárosi Énekkart és az Állami Énekkart. Tanított az V. kerületi Szemere utcai fiúiskolában, majd sokáig a Veres Pálné Gimnáziumban. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem szolfézs- és zeneelmélet-tanára volt.

 

A nyitókép forrása: Thaler Tamás

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top