+ Jegyzet

Amikor a balerina letáncolja a színről fiatalkori önmagát

A sztárbalerina megmutatta, amit mindannyiunkban tudatosítani kellene: az öregedés nem takargatni való, a kor pedig nem letagadandó.

Az, hogy egy kozmetikai cég a legújabb termékét egy balerinával reklámozza, önmagában véve kevéssé tűnik relevánsnak. Ha ez a balerina történetesen Alessandra Ferri, a Royal Ballet és az Amerikai Balettszínház egykori ünnepelt sztárja, ez még mindig nem különösebben releváns. Láttuk már elégszer, ahogy visszavonult élsportolók, elakadt karrierű színészek adják az arcukat különböző termékek promotálásához. Valamiből csak meg kell élni – gondoljuk ekkor. Ami viszont szóra érdemessé teszi a No. 7 Lift & Luminate új reklámját, az a mód, amiként szerepelteti a táncost. És amivel tulajdonképpen hátat fordít a kozmetikai ipar reklámgépezetét működtető ideológiának.

balett cipő

Annak az ideológiának, ami tagadja az öregedés és az öregség társadalmi elfogadását és elfogadhatóságát: én nem vagyok a korom, és minden, ami erre emlékeztet (a ráncaim, az ősz hajszálaim), az száműzendő, annak nyoma se maradjon. Mert ami én vagyok, az fiatalkori önmagam. Fiatalságom elmúltával pedig csak önmagam árnyéka vagyok, önmagam rosszabb változata. Más módon, mint a kozmetikai ipar, de ugyanezt az ideológiát testesíti meg a máskülönben ráncokban bővelkedő Rolling Stones is: megöregedni nem szabad, és 70 fölött is úgy kell a színpadon ugrálni, szaladgálni, és úgy kell öltözködni, mintha az elmúlt 40 év meg sem történt volna.

 

Korábban is szerepeltettek már balerinákat reklámokban. Misty Copeland mint egy atléta jelenik az Under Armour reklámjában, és halljuk miként utasították el őt a balettiskolából, mert 13 évesen már túlkorosnak számított. És kimondja a reklámszlogent: az leszek, ami lenni akarok. Mert még előtte áll a jövő. Vagy állt 13 évesen.

Az 52 éves Alessandra Ferri ugyanakkor megmutatja, akkor sincs vége az életének, ha már visszavonult. (Jóllehet a visszavonulás nem teljes: időről időre még visszatér a színpadra.) Ő 52 évesen is Alessandra Ferri maradt. Nem az lesz, ami lenni akar, hanem ő az, aki lenni akar. Sminket szinte alig visel: akként látjuk, amiként ő maga, az aki. Nem leplez, nem takargat.

A színpadon állva 19 éves önmaga hologram-másával táncol. És a kor nem véletlen, ugyanis 19 volt, amikor fiatal kora ellenére, a Royal Ballet vezető táncosa lett. Könnyedén táncol a két Ferri: a tapasztalt, nyugodt táncos és a naiv tekintetű, tehetséges és ambiciózus kislány. A tekintetük össze is akad tánc közben, egy pillanatra mindketten megállnak. De jelenkorunk Ferrije kiegyensúlyozott magabiztossággal és légiességgel táncolja le a színpadról, gyengülő jelenlétű, majd szétfoszló hologramját. Nincs mit szégyellnie, nincs mit takargatnia, és esze ágában sincs semmit se letagadni: ő az aki. Az aki, mindig is volt. Egy nő, aki mer önmaga lenni.

https://www.youtube.com/watch?v=XyDp3OOPMiM

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top